Ketua PBB cadang ‘banjir’ Gaza dengan bantuan

(SeaPRwire) –   Antonio Guterres mencadangkan ‘melimpahkan’ bantuan ke Gaza

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres telah meminta gencatan senjata segera antara Israel dan Hamas, sambil mendesak negara-negara untuk “benar-benar melimpahkan bantuan penyelamat nyawa ke Gaza.

Ketua PBB itu membuat lawatan pada Sabtu ke sebelah Mesir sempadan, tidak jauh dari bandar selatan Gaza Rafah, yang kini sesak dengan pelarian. Israel merancang untuk melancarkan serangan darat ke kawasan itu walaupun dengan amaran kemungkinan bencana, kerana lebih daripada setengah penduduk Gaza telah melarikan diri ke bandar itu akibat pertarungan antara Israel dan Hamas.

“Sebarang serangan lanjut akan memburukkan lagi – lebih buruk bagi awam Palestin, lebih buruk bagi tebusan, dan lebih buruk bagi semua orang di rantau ini,” kata Guterres, menggambarkan kebuluran di dalam enklaf itu sebagai “skandal moral.”

Komentarnya datang sehari selepas Majlis Keselamatan PBB gagal mencapai persetujuan terhadap draf resolusi yang disokong Amerika Syarikat yang menuntut “gencatan senjata segera dan berterusan.” Pakar perubatan Barat sebelum ini memberi amaran kepada PBB bahawa serangan Israel di Rafah boleh menyebabkan 250,000 kematian.

“Di sini dari pintu masuk ini, kita melihat kesedihan dan ketidakpedulian… barisan bantuan bantuan yang terhalang panjang di satu sisi pintu, bayang panjang kelaparan di sisi yang lain,” katanya, sambil berdiri bersebelahan barisan 7,000 trak menunggu, dimuatkan dengan bantuan kemanusiaan.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah menolak tekanan antarabangsa untuk membatalkan serangan Rafah, dengan menegaskan bahawa ia perlu dilanjutkan untuk mencegah Hamas menyerang negaranya sekali lagi.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada 7 Oktober, selepas militan itu melakukan serangan merentasi sempadan, membunuh lebih daripada 1,100 orang dan mengambil sekurang-kurangnya 250 tebusan. Puluh tebusan kemudiannya dibebaskan melalui siri pertukaran semasa gencatan senjata selama seminggu pada November. Kira-kira 130 tebusan masih dipegang di Gaza, mengikut pegawai Israel.

Lebih daripada 30,000 orang Palestin telah terbunuh dalam serangan udara dan operasi darat Israel ke atas Gaza sejak 7 Oktober, mengikut perkhidmatan kesihatan enklaf itu.

Mengikut laporan media terkini, Israel bersetuju melepaskan sehingga 800 tahanan Palestin dalam pertukaran untuk 40 tebusan masih dipegang oleh Hamas.

Jika anda suka cerita ini, kongsi dengan kawan anda!

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.