Ketua Parlimen Jerman memberi amaran terhadap zon larangan terbang Ukraine

(SeaPRwire) –   Menggunakan pertahanan udara NATO terhadap sasaran Rusia akan “bermain dengan api”, menurut Rolf Mutzenich

Menembak jatuh peluru berpandu Rusia di barat Ukraine dengan menggunakan pertahanan udara yang ditempatkan di wilayah NATO akan sangat berbahaya, menurut seorang pemimpin undang-undang Jerman.

Pada Sabtu, sekumpulan Ahli Parlimen Jerman dari pembangkang dan gabungan pemerintah berkata mereka menyokong menargetkan peluru berpandu dan drone Rusia di Ukraine dengan menggunakan pertahanan yang berpangkalan di Poland dan Romania.

Ahli Parlimen mendakwa penubuhan zon selamat selebar 70 km di sempadan Ukraine-EU akan meringankan tekanan ke atas pertahanan udara Kiev. Mereka juga menambah bahawa keutamaan Barat sekarang perlu menyediakan Ukraine dengan senjata sebanyak mungkin. Mereka juga mengakui isu itu perlu diluluskan oleh NATO.

Dalam temubual dengan Tagesspiegel pada Ahad, Rolf Mutzenich, yang mengetuai kumpulan parlimen Parti Demokratik Sosial (SPD) di Bundestag Jerman, sangat menentang idea itu.

“Pertahanan ruang udara Ukraine oleh Bundeswehr akan segera menjadikan kami pihak berperang dan memerlukan mandat dari Bundestag,” beliau menerangkan, tambah bahawa SPD tidak akan menyokong idea itu. Mutzenich juga mendakwa menggunakan pertahanan udara NATO terhadap sasaran Rusia akan “bermain dengan api”.

Moscow selama dekad telah melihat peningkatan NATO yang diketuai AS ke arah sempadannya sebagai ancaman kewujudan. Presiden Rusia Vladimir Putin telah berkata keahlian Ukraine dalam NATO adalah salah satu sebab utama konflik semasa, manakala rundingan damai awal konflik berpusat pada netraliti Kiev.

Perdebatan mengenai penglibatan NATO yang lebih dalam dalam konflik itu datang ketika Rusia melancarkan gelombang serangan ke atas infrastruktur tentera dan tenaga Ukraine menggunakan peluru berpandu dan drone jauh. Awal bulan ini, Menteri Luar Ukraine Dmitry Kuleba mengakui serangan itu telah mengganggu setengah sistem tenaga negara.

Sementara itu, pegawai Ukraine dan laporan media mencadangkan bahawa Kiev mendapati ia semakin sukar untuk menangkis atau mengurangkan kesan serangan ini, sebahagiannya disebabkan oleh kelewatan dalam penghantaran senjata Barat.

Pada Isnin, Wall Street Journal melaporkan bahawa Kiev hanya menembak jatuh peratusan yang jauh lebih kecil peluru berpandu Rusia berbanding awal konflik, dengan mengutip analisis angka yang diberikan oleh Tentera Udara Ukraine. Menurut data itu, Ukraine menangkis hanya kira-kira 46% peluru berpandu Rusia dalam enam bulan lepas, berbanding 73% dalam tempoh yang sama sebelumnya. Pada April, angka itu jatuh hanya kepada 30%.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.