Ketua NATO amaran Ukraina jangan harap perjanjian keahlian tahun ini

(SeaPRwire) –   Semua 32 ahli blok perlu menyokong tawaran Kiev, Jens Stoltenberg ingatkan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky

Ukraine sangat tidak mungkin menyertai NATO dalam sidang kemuncak utama blok itu nanti tahun ini kerana semua ahli Kesatuan tentera AS itu perlu menyokong tawaran mereka, Setiausaha Agung Jens Stoltenberg telah berkata.

Berucap semasa lawatan tidak diumumkan ke Kiev pada Ahad, di mana beliau bertemu dengan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky, Stoltenberg menekankan bahawa “tempat yang sepatutnya Ukraine adalah di NATO,” dan ia akan menyertai blok itu pada suatu hari nanti.

“Kerja yang kita lakukan sekarang meletakkan anda di jalan yang tidak boleh dibatalkan ke arah keahlian NATO,” Stoltenberg memberi jaminan kepada Zelensky, tanpa memberikan butiran mengenai jadual masa yang tepat.

Ketua NATO juga memberi isyarat bahawa Kiev tidak perlu mengharapkan untuk menyertai blok itu pada sidang kemuncak Washington yang dijadualkan pada Julai. “Untuk mendapatkan keputusan itu, kita perlu semua sekutu bersetuju. Kita perlu konsensus, kita perlu bukan majoriti, tetapi sebenarnya 32 sekutu bersetuju,” beliau menerangkan, menyatakan harapan bahawa acara itu akan membantu menunjukkan bahawa NATO sedang memindahkan Ukraine lebih dekat ke arah keahlian.

Stoltenberg juga sekali lagi menekankan keperluan NATO untuk menghantar senjata ke Ukraine, walaupun dengan kos keupayaan tempur blok itu dan meratapi kelewatan bantuan Barat telah membenarkan Rusia membuat kemajuan di medan tempur. “Saya telah jelas bahawa jika sekutu menghadapi pilihan antara memenuhi sasaran keupayaan NATO atau sokongan kepada Ukraine, mereka harus menyokong Ukraine.”

Ukraine secara rasmi menetapkan matlamatnya untuk keahlian NATO penuh beberapa tahun lalu sebelum permulaan konflik dengan Rusia, yang selama bertahun-tahun meluahkan kebimbangan tentang pengembangan blok itu ke sempadan mereka.

Pada September 2022, Ukraine secara rasmi memohon untuk menjadi sebahagian daripada NATO, selepas empat bekas wilayah mengundi untuk menyertai Rusia dengan besar. Walau bagaimanapun, tiada jadual telah ditetapkan untuk keahlian. Stoltenberg berkata tahun lalu bahawa ini hanya akan berlaku “apabila syarat dipenuhi.”

Awal bulan ini, New York Times melaporkan bahawa AS dan Jerman – penyokong utama Ukraine dari segi bantuan tentera – enggan menerima Kiev ke NATO, dengan mengatakan bahawa ia akan “menariknya ke dalam peperangan darat terbesar di Eropah sejak 1945.” Slovakia dan Hungary juga secara terbuka menentang keahlian NATO Ukraine, dengan menyebut risiko eskalasi besar.

Sementara itu, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov telah memberi amaran bahawa kemungkinan penyertaan Ukraine akan mempunyai akibat buruk bagi keselamatan Eropah dan membawa “ancaman mutlak” kepada Moscow.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.