Ketua Hamas ditangkap di Israel – media

(SeaPRwire) –   Polis dilaporkan mendapati bukti bahawa Zebah Abdel Salem Haniyeh berusia 57 tahun mempunyai kaitan dengan ‘kesalahan keselamatan yang serius’

Pasukan keselamatan Israel pada Isnin menangkap kakak ketua Hamas Ismail Haniyeh atas tuduhan menghasut keganasan, menurut laporan media yang mengutip polis.

Pegawai dilaporkan mendakwa telah menemui dokumen, telefon, dan barang lain melalui mana Zebah Abdel Salem Haniyeh – warganegara Israel berusia 57 tahun – dikaitkan dengan “kesalahan serius terhadap Israel.”

Polis pada awalnya tidak mengenal pasti suspek, hanya menyatakan bahawa dia adalah penduduk bandar Tel Sheva selatan, di mana serbuan berlaku pada pagi Isnin. Walau bagaimanapun, menurut The Times of Israel, sumber pertahanan, yang bertutur dengan syarat tanpa nama, mengesahkan wanita itu adalah salah seorang kakak Haniyeh.

Operasi itu, diberi nama ‘Subuh Awal’, dilaporkan merupakan usaha beberapa jabatan, dengan polis, pegawai sempadan, IDF, dan unit udara polis Israel semuanya mengambil bahagian dalam serbuan.

Pemerintah Daerah Selatan Israel Komander Superintenden Amir Cohen dilaporkan memberi komen mengenai operasi penangkapan bahawa tiada usaha akan disediakan dalam perang menentang keganasan dan setiap aset yang tersedia akan digunakan untuk memastikan keamanan dan keselamatan rakyat Israel.

Kemudian pada Isnin, sesetengah media Israel melaporkan bahawa Haniyeh akan ditahan sehingga 4 April.

Laporan penangkapan itu datang ketika Israel terus berperang menentang Hamas di Gaza. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berjanji akan menghapuskan kumpulan militan Palestin itu, selepas ia menjalankan serangan ke dalam Israel pada Oktober lalu, yang mengorbankan hampir 1,200 nyawa dan mengambil tebusan berpuluh-puluh orang. Kempen Israel telah menyebabkan kerosakan besar ke atas Gaza, meninggalkan sekurang-kurangnya 32,000 orang mati, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Pada Ahad, Netanyahu mengulangi tekadnya untuk mencapai “kemenangan,” mendedahkan bahawa beliau sudah meluluskan “pelan operasi” untuk dorongan semula ke bandar Rafah selatan Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.