Ketidakpuasan jantina hanyalah fasa untuk kebanyakan kanak-kanak, kajian baru menunjukkan. Adakah pendorong peralihan akan tinggalkan kanak-kanak itu sendiri?

(SeaPRwire) –   Pendidik ‘progresif’ kelihatan terdesak untuk menukar keadaan kekeliruan sementara menjadi keputusan tidak boleh dibatalkan yang banyak akan menyesalinya

Ribuan kanak-kanak mungkin akan menyesali menjalani pembedahan untuk menukar jantina mereka kerana kebanyakan kanak-kanak yang bingung dengan jantina mereka didapati telah meninggalkan kebingungan itu apabila mereka sudah dewasa sepenuhnya.

Cari mana-mana sahaja di media sosial pada hari ini dan anda akan mendapati perbualan tanpa henti mengenai orang muda yang memikirkan tentang menukar jantina. Datang pada masa yang penting dalam perkembangan kanak-kanak, mesej itu boleh menabur kekeliruan yang besar. Dan apa yang telah hilang dari perbualan ialah berapa banyak kanak-kanak ini akhirnya tumbuh keluar dari perasaan mereka dari masa ke semasa.

Salah seorang remaja, ‘Rebecca,’ berusia 11 tahun ketika dia mula mengenal pasti sebagai transgender. Pada usia 13 tahun, pada masa yang sangat peka apabila puberti bermula, dia memberitahu berita yang mengganggu kepada kawan-kawan dan keluarganya. Pada tahun yang sama, doktor mengenakan penghalang puberti dan testosteron kepadanya. Pada usia 16 tahun, dia menjalani pembedahan mastektomi ganda. Kurang dari setahun kemudian, bagaimanapun, dia memahami bahawa dia telah membuat kesilapan yang teruk.

“Saya perlu terbuka tentang pengalaman saya,” kata Rebecca kepada RT melalui emel. “Saya mahu orang lain memahami bahawa mereka tidak perlu melalui trauma yang sama seperti saya mengalami.”

Pada usia 17 tahun, Rebecca tergolong dalam bilangan orang yang semakin bertambah dikenali sebagai “detransitioners,” mereka yang berharap untuk mengundurkan pembedahan menukar jantin, sering selepas tiba kepada kesimpulan bahawa mereka selesa dengan jantin biologi mereka. Tetapi membuat perjalanan kembali dari prosedur perubatan yang sangat ekstrem sangat jauh dari mudah, dan banyak kanak-kanak muda akan menderita seumur hidup dengan keputusan tidak boleh dibatalkan yang mereka buat ketika masih belum dewasa.

Di Barat, bilangan kanak-kanak yang mengalami ketidakpuasan jantina telah meletup. Antara 2009 dan 2019, bilangan kanak-kanak yang dirujuk untuk rawatan menukar jantin di United Kingdom meningkat 1000% antara lelaki biologi dan 4,400% antara wanita biologi. Di Amerika Syarikat, bilangan orang muda yang mengenal pasti sebagai transgender hampir dua kali ganda sejak 2017, menurut satu kajian terbaru Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit .

Kini, satu kajian 15 tahun mendapati bahawa apa yang perubatan baru ini mengenal pasti sebagai “menjadi transgender” sering kali hanyalah fasa sementara bagi kanak-kanak. Penyelidik dari Universiti Groningen di Belanda memantau lebih daripada 2,700 orang dari usia 11 hingga pertengahan 20-an, mewawancara mereka setiap tiga tahun tentang perasaan tentang jantin mereka.

Pada permulaan kajian, diterbitkan dalam jurnal Archives of Sexual Behavior, kira-kira satu daripada sepuluh kanak-kanak (11 peratus) menyatakan ‘ketidakpuasan jantin’ dalam pelbagai tahap. Pada usia 25 tahun, bagaimanapun, hanya satu daripada 25 (4%) berkata mereka ‘sering’ atau ‘kadang-kadang’ tidak puas hati dengan jantin mereka, lapor Daily Mail.

Penyelidik menyimpulkan: “Keputusan kajian semasa mungkin membantu remaja untuk menyedari bahawa adalah normal untuk mempunyai beberapa keraguan tentang identiti diri dan identiti jantin mereka semasa zaman ini dan bahawa ini juga agak biasa.”

Adakah penemuan ini akan melambatkan kemunculan pelajaran yang dipenuhi seks dalam bilik darjah ‘progresif’ Barat? Adakah pendidik akan berhenti dan mempertimbangkan hasil data dan membiarkan kanak-kanak menikmati tahun kanak-kanak mereka sebelum mereka diperkenalkan kepada idea-idea radikal ini? Tentu sahaja, melindungi kanak-kanak dari mesej di zaman media sosial hampir mustahil, dan soalan sememangnya akan timbul dari sesetengah pelajar. Jadi jika guru merasakan perlu membincangkan subjek secara individu (berbanding perbincangan di hadapan seluruh bilik darjah), ini seharusnya dilakukan secara peribadi dalam syarikat ibu bapa dan kaunselor sambil kanak-kanak dijamin bahawa mereka kemungkinan besar akan tumbuh keluar dari perasaan bercampur aduk mereka dari masa ke semasa. Masalahnya, bagaimanapun, roda perubahan sudahpun diputarkan dan sangat diragui mereka akan berundur pada bila-bila masa dalam masa terdekat.

Pada tahun 2022, ahli Persatuan Pendidikan Kebangsaan (NEA), kesatuan guru terbesar di Amerika Syarikat, menyatakan cara-cara bagi guru untuk memperkenalkan imbuhan jantin kepada kanak-kanak bermula di pra-sekolah, dalam satu bengkel web bertajuk “Menggunakan Imbuhan untuk Mewujudkan Persekitaran yang Selamat, Menyambut dan Inklusif.” Disarankan bahawa sekolah meminta pelajar tentang imbuhan jantin keutamaan mereka dan menambah buku-buku LGBTQ+ ke rak perpustakaan sekolah.

Berdasarkan penemuan terbaru, adakah kaedah ini akan dinilai semula? Jika meragui identiti jantin mereka hanyalah fasa sementara bagi kebanyakan kanak-kanak, maka mempromosikan idea-idea transgenderisme dan perkara seperti cairan jantin dengan agresif kelihatan seperti cara yang pasti untuk memperburuk fasa ini dan menukarnya kepada ketidakpuasan jantin penuh. Ini pula boleh membawa kepada pembedahan menukar jantin pada suatu hari nanti yang akan sangat tidak boleh dibatalkan.

Sementara itu, terdapat cara lain bagaimana kanak-kanak diatur untuk mempersoalkan identiti jantin mereka. Perpustakaan awam turut terlibat, menganjurkan Sesi Cerita Drag Queen di mana buku-buku yang sangat dipenuhi innuendo seks merupakan ciri utama dan dibacakan oleh lelaki dewasa berpakaian wanita, sesetengah daripada mereka adalah pesalah jenayah . Tiada siapa yang dapat menebak apa kesan yang dilakukan cerita-cerita lucah ini kepada psikologi kanak-kanak yang sedang membesar, tetapi tentu sahaja bukan sesuatu yang baik. Semua ini membuktikan apa yang semakin jelas: masyarakat Barat telah menjadi kawasan larangan liar bagi segmen penduduk yang paling rentan, di mana tidak pernah hari perayaan agama boleh lari dari jaringan transgender.

Hak trans telah dibawa ke pentas kebangsaan pada bulan ini selepas Easter digantikan di Amerika Syarikat oleh ‘Hari Kebolehlihatan Trans’. Walaupun Presiden Joe Biden dituduh oleh sesetengah pihak secara khusus menargetkan cuti itu, Pejabat Putih kemudian menjelaskan bahawa hari kesedaran itu diiktiraf setiap tahun pada 31 Mac dan hanya bertembung dengan Easter tahun ini oleh kebetulan.

Tetapi tidakkah pentadbiran Biden boleh memindahkan sambutan tahun ini ke tarikh lain sebagai tanda hormat kepada salah satu hari paling suci agama Kristian? Tiada seorang pun di Amerika Syarikat harus mengharapkan mukjizat sebegini berlaku pada bila-bila masa dalam masa terdekat. Kegilaan telah menunggang Amerika, dan kemungkinan besar akan mengambil banyak lagi kajian untuk melambatkan lajunya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.