Kes manusia pertama penyakit baru dijumpai di UK

(SeaPRwire) –   Virus ini serupa dengan patogen yang sehingga kini hanya dijumpai pada babi British

Pihak berkuasa kesihatan awam telah mengesan kes manusia pertama jenis baru strain flu babi yang sedang menular di UK. Walaupun pesakit pulih selepas mengalami hanya gejala ringan, wabak flu babi 2009 telah meragut hampir 20,000 nyawa di seluruh dunia.

UK Health Security Agency (UKHSA) mengumumkan penemuan itu pada Isnin, dengan menyatakan dalam rilis akhbar bahawa penyakit itu, varian virus H1N2, ditemui semasa ujian rutin.

Virus ini berbeza daripada varian H1N2 yang secara berkala menjejaskan manusia di seluruh dunia, dan serupa dengan strain biasanya dijumpai pada babi British. Pesakit mengalami penyakit ringan dan pulih sepenuhnya, kata UKHSA.

“Siasatan sedang dijalankan untuk memahami bagaimana individu itu mendapat jangkitan dan untuk menilai sama ada terdapat kes berkaitan lain,” kata Pengarah Insiden UKHSA Meera Chand. “Kami bekerja dengan pantas untuk melacak kontak rapat dan mengurangkan sebarang penularan.”

Pengumuman itu datang sehari selepas Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China menyatakan peningkatan kes pneumonia di kalangan kanak-kanak baru-baru ini disebabkan oleh patogen yang diketahui dan bukan jenis virus baru. Minggu lalu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) secara rasmi meminta Beijing menjelaskan peningkatan jangkitan itu, yang telah memaksa kementerian kesihatan negara itu memerintahkan pembukaan klinik tambahan di kawasan yang terlibat.

Pada 2009, strain influenza dikenali sebagai H1N1 merebak dari Mexico dan menjangkiti antara setengah juta hingga satu juta orang di seluruh dunia, mengikut anggaran pelbagai. Walaupun virus itu mengandungi bahan genetik dari virus berasal babi, burung, dan manusia, ia biasanya dipanggil “flu babi”. WHO merakamkan 18,449 kematian yang disahkan makmal semasa wabak itu, walaupun anggaran tidak disahkan meletakkan jumlah kematian lebih daripada sepuluh kali lebih tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)