Kerusuhan dan pembakaran melanda Dublin selepas siri serangan tikaman (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Kereta polis dan bas dibakar selepas media tempatan mengenal pasti lelaki yang menikam beberapa kanak-kanak sebagai Algeria

Kumpulan rusuhan telah membakar kenderaan polis dan pengangkutan awam di ibu negara Ireland, Dublin, di tengah-tengah desas-desus bahawa lelaki yang menikam tiga kanak-kanak di sebuah sekolah adalah warganegara asing.

Penunjuk perasaan mula berkumpul di pusat bandar pada petang Khamis berikutan serangan pisau itu, yang meninggalkan tiga kanak-kanak dan seorang wanita dewasa cedera. Salah seorang mangsa, seorang gadis lima tahun, dimasukkan ke hospital dengan kecederaan serius.

Polis telah menangkap seorang lelaki 50-an di tapak kejadian, dan walaupun tiada butiran lelaki itu dikeluarkan, laman berita Ireland Gript mengenal pastinya sebagai warganegara Algeria, dengan merujuk kepada sumber polis.

Polis rusuhan telah dikerahkan untuk mengawal penunjuk perasaan, tetapi pergaduhan segera meletus, dengan beberapa pegawai polis diserang, lapor RTE News. Mercun dan halangan kawalan kerumunan dilemparkan kepada polis, yang cuba menolak kerumunan penduduk tempatan yang marah ke belakang dengan perisai rusuhan.

Beberapa kenderaan polis dibakar, dengan pengacau juga menyasarkan sekurang-kurangnya dua bas dua tingkat dan sebuah tram, mengikut laporan berbilang.

Kumpulan pengacau bertopeng juga memecahkan tingkap bangunan yang digunakan untuk menempatkan pelarian, dan menyerang barisan polis dengan tong sampah berapi.

Komisioner Polis Drew Harris mengutuk “lagu gelap keganasan,” dan menggambarkan penunjuk perasaan sebagai “seketul kumpulan lunatik yang didorong oleh ideologi kanan jauh.” Harris berkata mereka yang bertanggungjawab terhadap kekacauan “akan ditangani dengan betul.”

Penikaman dan rusuhan seterusnya berlaku seminggu selepas Josef Puska, pelarian Romani dari Slovakia, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana pembunuhan kejam seorang wanita di bandar Tullamore pada Januari lalu.

Perjuangan Ireland untuk menampung dan mengintegrasikan ratusan ribu pelarian dan pemohon suaka telah membawa kepada paparan kemarahan awam yang semakin kerap di Dublin, termasuk di luar pusat penginapan untuk lelaki tunggal pelarian pada November lalu, dan pergaduhan ganas di khemah pelarian haram di bandar awal tahun ini, yang berakhir dengan penduduk tempatan menamakannya “kampung bumbung”.

Sebanyak 141,000 pendatang memasuki Ireland antara April 2022 dan April 2023, mengikut angka terbaru dari Pejabat Statistik Pusat. Tahun lalu, seramai 13,651 orang memohon suaka di Ireland, kebanyakannya tiba dari Georgia, Somalia, dan Syria.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)