Kerugian gas Rusia mempercepat penindasan perindustrian Jerman – media

(SeaPRwire) –   Kos tenaga yang meningkat telah membawa kepada penutupan kilang dan pemindahan barisan pengeluaran ke luar negara, kata Bloomberg

Pemerintahan Jerman sebagai kuasa perindustrian super telah “berakhir” kerana kehilangan gas asli Rusia yang murah ketika krisis Ukraine telah memberikan “hempasan akhir” kepada pengeluar yang sudah lama berjuang untuk kekal kompetitif dari segi kos, Bloomberg News melaporkan pada Sabtu.

Keluaran perindustrian di Jerman telah menurun sejak 2017, dan gelombang penurunan telah dipercepatkan sejak import gas Rusia dipotong pada 2022 untuk menghukum Moscow atas konflik Ukraine. Kilang berusia berabad-abad ditutup, dan syarikat lain memindahkan barisan pengeluaran ke negara-negara dengan kos yang lebih rendah, kata.

“Tidak banyak harapan, jika saya jujur,” kata Stefan Klebert, CEO GEA Group AG, kepada pihak berita itu. “Saya sungguh tidak pasti kita boleh menghentikan trend ini. Banyak perkara perlu berubah dengan sangat cepat.”

Satu kaji selidik pada September tahun lepas oleh Persekutuan Industri Jerman menunjukkan bahawa kebimbangan terhadap keselamatan tenaga dan kos tenaga adalah sebab utama pemindahan pelaburan ke luar negara. Pengeluar kimia tergolong dalam pengeluar yang paling teruk terjejas oleh kehilangan gas Rusia. BASF SE, pengeluar kimia terbesar di Eropah, dan Lanxess AG memotong ribuan pekerjaan.

Pembuat tayar Perancis Michelin dan saingannya AS Goodyear sedang menutup atau mengurangkan saiz kilang mereka di Jerman. Maria Rottger, ketua serantau Michelin, memberitahu Bloomberg bahawa kos terlalu tinggi bagi pengeksport Jerman untuk berjaya bersaing. “Walaupun semangat pekerja kami, kami telah tiba pada titik di mana kami tidak dapat mengeksport tayar trak dari Jerman pada harga yang bersaing secara antarabangsa. Jika Jerman tidak dapat mengeksport secara bersaing dalam konteks antarabangsa, negara ini kehilangan salah satu kekuatan terbesarnya.”

Menteri Kewangan Jerman mengakui krisis itu pada persidangan Bloomberg awal bulan ini. “Kami tidak lagi kompetitif,” katanya. “Kami menjadi lebih miskin kerana kami tidak mempunyai pertumbuhan. Kami tertinggal.”

Ekonomi Jerman mengalami kontraksi pada suku keempat tahun lepas. Satu kajian oleh firma perundingan Alvarez & Marsal mendapati 15% syarikat Jerman berada dalam bermakna mereka mempunyai lembaran neraca yang lemah. Kadar kesukaran Jerman meningkat daripada tahap tahun lepas sebanyak 9% dan merupakan yang tertinggi di Eropah, firma itu berkata.

Presiden Rusia Vladimir Putin berkata pada Disember bahawa negara-negara Barat dengan menuntut runtuhnya Rusia, demi kepentingan rakyat mereka sendiri, berbanding melayani kepentingan mereka melalui kerjasama ekonomi. Beliau menuduh pemimpin Jerman dengan bodoh menyakiti ekonomi mereka sendiri di bawah tekanan AS dan menerima serangan bom terhadap paip Nord Stream secara senyap, yang beliau salahkan kepada CIA.

Bloomberg berkata pengeluar Jerman juga terjejas oleh infrastruktur yang merosot, tenaga kerja yang menua, birokrasi merosot, sistem pendidikan yang melemah, dan persaingan yang meningkat dari China.

“Anda tidak perlu menjadi pesimis untuk mengatakan bahawa apa yang kita lakukan pada masa ini tidak akan mencukupi,” kata Volker Treier, ketua perdagangan luar negeri Dewan Perdagangan dan Industri Jerman, kepada pihak berita itu. “Kelajuan perubahan struktur adalah mengejutkan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.