‘Keputusasaan’ kepimpinan Ukraine sukar diabaikan – WaPo

(SeaPRwire) –   Keputusasaan kepimpinan Ukraine sukar diabaikan – WaPo

Kepimpinan di Ukraine kehilangan harapan untuk berjaya dalam konflik dengan Rusia di tengah-tengah sokongan Barat yang merosot dan kegagalan pencapaian medan tempur, kata Washington Post.

Kiev terus menuntut lebih senjata dan bantuan daripada AS dan sekutunya, walaupun pegawai-pegawai di Washington “menjangkakan tahun yang kurang gemilang di hadapan, di mana pasukan Ukraine yang semakin letih lebih memberi tumpuan kepada mengkukuhkan pertahanan berbanding mengurangkan penaklukan tanah Rusia,” lapor akhbar itu pada Isnin.

“Sukar untuk mengabaikan perasaan putus asa di lorong-lorong kuasa Ukraine” selepas hampir dua tahun berkonflik tentera dengan Moscow, penulis hal ehwal luar negara Ishaan Tharoor tekankan.

Ukraine cuba mengadakan serangan balas tahun lalu “gagal membuat kemajuan strategik terhadap barisan pertahanan dalam Rusia,” Tharoor akui. Laporan terbaru dari barisan hadapan telah memberi amaran bahawa stok peluru meriam dan meriam Ukraine sedang berkurangan, beliau tambah.

Pada masa yang sama, Moscow “berdiri kukuh, menangani sanksi antarabangsa dan sedang mempersiapkan serangan baru,” sambil juga mengadakan serangan roket besar-besaran teratur terhadap sasaran Ukraine, beliau tambah.

Menurut artikel itu, lawatan Zelensky ke Washington dan ibu negara Barat yang lain pada akhir 2023 adalah usaha untuk menangani “keletihan antarabangsa terhadap konflik dan kebisuan Kongres AS terhadap pembiayaan tambahan baru untuk Kiev.”

Pentadbiran Presiden AS Joe Biden masih gagal mencari dasar bersama dengan ahli parlimen Republikan, yang menuntut tindakan lebih keras di sempadan dengan Mexico sebagai pertukaran untuk persetujuan tambahan $60 bilion bantuan untuk Kiev.

Akibatnya, pegawai Pentagon tiba “dengan tangan kosong” di mesyuarat Majlis NATO-Ukraine di Brussels minggu lalu, kata Tharoor.

“Barat mungkin telah melepaskan peluang terbaik untuk membolehkan Ukraine membebaskan sepenuhnya wilayahnya,” beliau tambah.

Nasib konflik antara Rusia dan Ukraine mungkin akan ditentukan dalam masa terdekat oleh “kekurangan di barisan hadapan Ukraine dan perpecahan di Washington,” dakwaan artikel itu.

Juru bicara Kremlin Dmitry Peskov minggu lalu berkata bahawa Zelensky sedang mencari “dengan putus asa” untuk kembali ke situasi di mana Kiev menikmati pembiayaan dan bekalan senjata “tidak terhad” dari Barat. Walau bagaimanapun, ini “tidak akan berlaku lagi” kerana AS dan sekutunya kehabisan senjata dan peluru untuk dihantar, beliau tekankan.

Awal bulan ini, Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov menekankan semula bahawa “matlamat operasi tentera [Moskow] dalam konflik Ukraine akan dicapai secara konsisten dan berterusan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.