Kementerian Pertahanan UK memudahkan rasuah putera raja Saudi dalam perjanjian senjata – Guardian

(SeaPRwire) –   Dua orang dituduh rasuah dibebaskan selepas menunjukkan kepada mahkamah Britain bahawa mereka bertindak dengan restu London

Pegawai pertahanan Britain yang kanan secara sedar-bawah terus membuat pembayaran yang sangat “ketinggalan zaman” kepada anak lelaki bekas menteri pertahanan Arab Saudi semasa menyembunyikan bukti penting daripada siasatan ke atas perjanjian itu, dokumen mahkamah UK mendedahkan. Amalan itu dilaporkan terus walaupun ia menyebabkan skandal besar di bawah Perdana Menteri Tony Blair.

E-mel dan nota yang mendedahkan pengaturan itu, banyak yang ditandai sulit dan sensitif, telah terdedah sebagai sebahagian daripada kes rasuah yang berakhir di London minggu lepas. Pembayaran itu berkaitan dengan perjanjian senjata al-Yamamah dari tahun 1980-an, yang merupakan jualan senjata terbesar dalam sejarah eksport moden Britain. Penerima dana itu ialah Putera Bandar bin Sultan Al Saud, anak lelaki menteri pertahanan Arab Saudi ketika itu, yang memainkan peranan penting dalam merundingkan kontrak.

Akhbar Guardian mendedahkan penglibatan kerajaan dalam skandal itu pada tahun 2003 dan kaitan dengan putera itu pada tahun 2007 dan pada Isnin melaporkan butiran dokumen baru tersebut dengan terperinci.

Wang daripada akaun Kementerian Pertahanan dihantar ke Arab Saudi setiap suku tahun bermula pada tahun 1988. Pejabat Serius Jenayah (SFO) melancarkan siasatan ke atas pembayaran itu pada tahun 2004, menargetkan raksasa senjata BAE. Dua tahun kemudian, bagaimanapun, kerajaan Blair membatalkan siasatan itu, mendakwa bahawa meneruskan siasatan akan membahayakan kepentingan negara.

Pegawai Britain sedar sepenuhnya bahawa wang itu digunakan untuk menampung perbelanjaan peribadi putera, seperti jet peribadinya, mengikut bukti baharu. Stephen Pollard, pegawai tentera kanan, memanggil pengaturan itu “semakin ketinggalan zaman” dalam satu nota, tetapi mendakwa berhenti membuat pembayaran akan “mengambil resiko membuatkan pegawai-pegawai utama Saudi tidak berpuas hati.” Pada tahun 2008, Kementerian Pertahanan melaksanakan mekanisme baru yang kurang ketara untuk memindahkan dana.

Perbicaraan di UK merupakan usaha kedua oleh SFO untuk mengheret dua individu, Jeffrey Cook dan John Mason, yang dituduh membayar rasuah kepada beberapa anggota diraja Saudi. Kes pertama dibuang oleh hakim selepas terdedah bahawa Kementerian Pertahanan gagal menyediakan bukti penting. Mahkamah Crown Court Southwark membebaskan kedua-dua minggu lepas.

Mason, 81, dan orang lain, pegawai tentera British Ian Foxley, telah mengatakan mereka bercadang untuk menuntut kerajaan. Mason mendakwa dia dituduh secara tidak adil. Foxley ialah pendedah yang menghantar bukti dakwaan rasuah kepada SFO. Dia mendakwa dia terpaksa melarikan diri dari Arab Saudi kerana ancaman ditangkap selepas melaporkan kebimbangannya kepada pegawai atasan, yang didakwa memberitahu Riyadh tentang dia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.