Kemanusiaan mengalami kemusnahan iklim – PBB

(SeaPRwire) –   Suhu global paling tinggi perlu menjadi isyarat kejutan untuk pemimpin dunia, kata Antonio Guterres menjelang puncak COP28 mengenai iklim

Kemanusiaan “hidup menyaksikan keruntuhan iklim secara nyata,” kata Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres dalam ucapannya pada Khamis. Kenaikan suhu global telah menjadikan 2023 tahun paling panas yang pernah dicatat dan menyumbang kepada pencairan tanpa sebelumnya terhadap tudung ais dan glasier, menurut data PBB.

Laporan awal oleh Organisasi Meteorologi Sedunia (WMO) PBB mengesahkan bahawa 2023 dijangka menjadi tahun paling panas yang pernah dicatat, dengan purata suhu global meningkat kepada 1.4 darjah Celsius berbanding paras pra-perindustrian. Dikeluarkan pada Khamis, laporan itu juga menyatakan bahawa aras laut telah meningkat dua kali lebih pantas dalam dekad terakhir berbanding tempoh sepuluh tahun selepas rekod satelit bermula pada 1993, dan bahawa saiz ais laut Antartika tahun ini adalah yang terendah yang pernah dicatat.

“Kita hidup menyaksikan keruntuhan iklim secara nyata, dan keputusannya memilukan,” kata Guterres dalam mesej video kepada persidangan COP28 mengenai iklim PBB di Dubai. “Pemanasan global rekod harus menyebabkan ketua-ketua negara gementar. Dan ia harus memacu mereka untuk bertindak.”

Panel Antara Kerajaan mengenai Perubahan Iklim (IPCC) PBB menyalahkan peningkatan suhu kepada pelepasan karbon manusia. Dalam kenyataan media awal bulan ini, PBB menyatakan pelepasan global perlu turun 28% untuk menghentikan pemanasan melebihi 2 darjah Celsius berbanding paras pra-perindustrian, manakala mengekalkan pemanasan di bawah had 1.5 darjah Celsius memerlukan pengurangan 42%.

Anggota-anggota PBB perlu “meningkatkan penggunaan tenaga boleh diperbaharui tiga kali ganda, meningkatkan kecekapan tenaga dua kali ganda… dan menghapuskan penggunaan bahan api fosil,” kata Guterres dalam ucapannya.

Masih tidak jelas sama ada COP28, yang berlangsung dari Khamis hingga 12 Disember, akan membawa kepada sebarang komitmen baru berbilang pihak untuk mengurangkan penggunaan bahan api fosil. Menteri-menteri EU gagal mencapai persetujuan mengenai tarikh akhir untuk menghentikan subsidi bahan api fosil apabila mereka bertemu di Luxembourg, manakala Perancis dan Jerman telah menghidupkan semula loji kuasa arang batu untuk menampung kekurangan tenaga sejak mereka mengenakan sekatan terhadap gas Rusia.

Di dunia membangun, kekurangan dana menghalang peralihan ke tenaga boleh diperbaharui, kata Menteri Kewangan India Nirmala Sitharaman pada Forum India Global pertama bagi Timur Tengah dan Afrika 2023 awal minggu ini. Selanjutnya, ketika kerajaan India berusaha meningkatkan pemilikan kenderaan elektrik, negara itu akan perlu membakar tambahan 22% arang batu setiap tahun sehingga 2031 untuk mengecas kenderaan-kenderaan ini, menurut angka kerajaan.

Negara-negara kaya perlu memenuhi janji untuk menyediakan AS$100 bilion setahun untuk membiayai projek-projek iklim di dunia membangun, kata Guterres, selain menggandakan pembiayaan mereka untuk negara-negara beralih ke tenaga hijau.

“Realitinya tanpa lebih banyak aliran kewangan ke negara-negara membangun, revolusi tenaga boleh diperbaharui akan kekal sebagai khayalan di padang pasir. COP28 perlu mengubahnya menjadi realiti,” kata Setiausaha Eksekutif PBB mengenai Perubahan Iklim Simon Stiell pada Khamis. “COP28 tidak boleh menjadi sekadar foto.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.