Kekerasan kelaparan membunuh kanak-kanak Gaza mempunyai sebab jelas yang sedikit bersedia untuk dinamakan secara terbuka

(SeaPRwire) –   Pembunuhan beramai-ramai penduduk awam yang mengantri untuk bantuan makanan menyoroti sifat sengaja bencana kemanusiaan yang dilakukan ke atas Palestin

Berikutan pembunuhan Israel pada 29 Februari yang melibatkan sekurang-kurangnya 115 orang Palestin kelaparan yang mengantri untuk bantuan makanan, tiada kemarahan besar-besaran oleh media Barat yang sama yang akan menjerit jika pelaku adalah Rusia atau Syria.

Menurut Kementerian Kesihatan Gaza, awal pagi pada Khamis, 29 Februari, pasukan Israel membuka api ke atas orang-orang Palestin yang tidak bersenjata menunggu di barat daya Bandar Gaza untuk bantuan makanan yang sangat diperlukan. Akibatnya, lebih 115 orang terbunuh dan lebih 750 cedera.

Komentator AS yang terkenal Judge Andrew Napolitano berkata dalam wawancara dengan Profesor Jeffery Sachs yang berjaya, “Orang awam Gaza yang tidak bersalah telah mengantri untuk menerima tepung dan air dari trak bantuan, dan lebih 100 orang dibunuh, ditembak mati, oleh tentera Israel. Ini mesti menjadi salah satu pembunuhan beramai-ramai yang paling tidak terpuji dan terbuka yang pernah mereka lakukan.”

Versi peristiwa rasmi Israel, tidak menghairankan, meletakkan salah ke atas orang Palestin sendiri. Kematian dan kecederaan didakwa disebabkan oleh kesesakan, dan tentera Israel hanya membuka api apabila mereka merasa terancam oleh orang ramai. BBC bahkan menyatakan salah seorang leftenan tentera sebagai berkata bahawa pasukan telah “berhati-hati [cuba] untuk menyebarkan orang ramai dengan beberapa tembakan amaran.” Mark Regev, penasihat khas kepada Perdana Menteri Israel, pergi sejauh memberitahu CNN bahawa tentera Israel tidak terlibat secara langsung dengan apa-apa cara dan bahawa tembakan datang dari “kumpulan bersenjata Palestin.”

Keterangan daripada mangsa yang terselamat dan doktor memberitahu cerita yang berbeza, menyatakan kebanyakan mereka yang dirawat selepas insiden itu telah ditembak oleh pasukan Israel. Laporan media tradisional, bagaimanapun, menggunakan perkataan neutral secara ciri-ciri apabila bukti mula menumpukan terhadap Israel. “112 mati dalam keadaan kacau bilau apabila tentera Israel membuka api berhampiran trak bantuan, kata pegawai Gaza,” membaca satu laporan. Orang Palestin sentiasa kelihatan hanya “mati,” bukannya dibunuh, dan tentera Israel kelihatan hanya telah “membuka api” berhampiran. Siasatan yang condong terus wujud walaupun dengan pengaitan kepada pegawai Palestin yang hadir dalam tajuk berita itu – pegawai seperti Kementerian Luar Negeri Palestin, yang sangat jelas menyalahkan Israel atas sebagai sebahagian daripada “perang genosid.”

Artikel itu akhirnya menyatakan Pengarah bertindak Hospital al-Awda sebagai berkata kebanyakan 161 kes mangsa yang dirawat kelihatan telah ditembak. Tajuk berita yang bingung mungkin disengajakan, mengira kebanyakan orang tidak akan repot-repot membaca artikel sepenuhnya.

Dalam laporan yang diterbitkan pada 3 Mac, Euro-Med menyatakan ahli pasukannya hadir pada masa insiden dan “mendokumenkan kereta kebal Israel menembak dengan berat ke arah orang awam Palestin semasa mereka menerima bantuan kemanusiaan.” Laporan itu terus menyatakan Dr Jadallah Al-Shafi’i, ketua jururawat di Shifa, hospital utama Gaza, menyatakan, “para paramedik dan pekerja penyelamat adalah di kalangan mangsa,” dan bahawa di Shifa “mereka menyaksikan puluhan mayat dan mangsa yang terkena tembakan senjata api Israel.”

Laporan itu juga menyatakan Dr Amjad Aliwa, pakar kecemasan di Shifa yang juga berada di tapak apabila Israel membuka api. Menurut Aliwa, tembakan Israel bermula, “sebaik sahaja trak tiba pada Khamis pada 4 pagi”

Tetapi pembunuhan beramai-ramai Februari 29, tragis seperti yang adalah, hanyalah sebahagian daripada peringkat semasa peperangan Israel terhadap Gaza: kelaparan sengaja terhadap orang Palestin. Dan seperti pembunuhan beramai-ramai itu sendiri, isu keseluruhan sedang ditangani dengan rawatan perkataan yang tidak berat sebelah oleh media penubuhan.

Pada 29 Februari, New York Times menerbitkan yang tajuknya, “Kelaparan Mengintai Kanak-kanak Gaza,” mencadangkan kelaparan adalah kuasa jahat misteri dengan kehendak sendiri, mengelak daripada menyebut kepungan Israel sebagai punca jelasnya.

Sekali lagi, seperti artikel Guardian, beberapa perenggan kemudian, rencana NYT menyatakan bahawa “kelaparan adalah bencana buatan manusia,” menggambarkan bagaimana pasukan Israel mencegah penghantaran makanan dan bagaimana serangan udara Israel menjadikan pengedaran bantuan berbahaya.

Seperti yang Profesor Sachs kata, ”…Israel sengaja menyeksa rakyat Gaza. Menderita kelaparan! Saya tidak menggunakan pengulangan, saya bercakap kelaparan secara harfiah ke atas populasi. Israel adalah penjenayah, berada dalam status jenayah peperangan yang tidak berhenti sekarang. Saya percaya dalam status genosid.”

Sesiapa yang telah memerhatikan tahu bahawa pembunuhan beramai-ramai Februari 29 bukanlah insiden pertama sedemikian, dan mungkin bukan yang terakhir. Benang Twitter/X ini, menyatakan, ”Sebelum ‘Pembunuhan Tepung’ semalam, IDF telah menembak secara tidak terpilih selama MINGGU ini ke atas orang Gaza kelaparan menunggu trak bantuan di tapak yang tepat sama, hampir setiap hari!”

Benang (amaran: imej grafik!), disusun oleh ahli analisis dan ketua komunikasi Gaza dan Euro-Med Muhammad Shehada, memberikan contoh tentera Israel menembak orang Palestin setiap hari minggu sebelum 29 Februari.

Anda boleh bertaruh bahawa, jika tentera ini adalah Syria atau Rusia menembak orang awam kelaparan, kemarahan akan menjadi muka depan, 24/7, selama minggu. Gores itu, mereka tidak perlu melakukannya – hanya satu petunjuk tuduhan sahaja cukup untuk memulakan percetakan.

Kelaparan di Syria adalah perkara lain

Artikel NYT yang disebut di atas menyatakan bahawa “Laporan kematian akibat kelaparan sukar untuk disahkan dari jauh.” Tetapi ‘verifying dari jauh’ adalah tepat apa NYT dan media Barat lain lakukan berulang kali di Syria selama tahun.

Di kawasan yang diduduki oleh (ketika itu) al-Nusra, Jaysh al-Islam, dan kumpulan ekstrimis terrorist yang lain yang Barat dan media korporat namakan “pemberontak,” bantuan makanan sentiasa diambil oleh terrorist masing-masing dan ditahan daripada penduduk awam, menyebabkan kelaparan di sesetengah daerah. Madaya, di barat Damascus, Aleppo timur, dan kemudian Ghouta timur adalah daerah yang paling bising dilaporkan dalam media tradisional, memberikan tembakan melindungi kempen lebih besar AS untuk menjatuhkan kerajaan Syria.

Menyokong dakwaan bahawa kerajaan menyeksa penduduk awam adalah kebanyakannya “aktivis tanpa nama” atau aktivis yang taat setia kepada Nusra, atau bahkan ISIS, tidak dapat disahkan.

Seperti saya akan lihat dan dengar apabila salah satu kawasan ini dibebaskan, bekalan makanan dan ubat-ubatan yang mencukupi telah dihantar, tetapi penduduk awam tidak pernah melihatnya. Berulang kali, di Aleppo timur, Madaya, Ghouta timur, untuk menamakan kawasan utama, penduduk awam menuduh faksi terrorist menyimpan makanan dan ubat-ubatan, dan jika mereka menjualnya kepada penduduk, ia akan dijual pada harga penindasan yang orang tidak mampu.

Di bandar lama Homs pada 2014, ketika itu digelar oleh media tradisional sebagai “ibu negara revolusi,” penduduk kelaparan yang saya temui memberitahu saya bahawa “pemberontak” kegemaran Barat telah mencuri setiap suap makanan daripada mereka, mencuri apa-apa bernilai juga.

Tetapi tajuk berita tentang kawasan-kawasan ini menuduh kelaparan, secara terang-terangan menyalahkan kerajaan Syria, dan menunjukkan imej menyayat hati penduduk kurus (sesetengah yang telah ) bertujuan untuk memanggil emosi kuat di kalangan pembaca dan penonton. Media yang sama kebanyakannya memilih untuk tidak menunjukkan anda imej serupa di Gaza.

Secara menarik, pasukan terrorist Syria, , menembak dan menyeksa, menerima liputan media yang sangat sedikit. Ia tidak sesuai dengan naratif NATO “pemberontak”=baik, Assad=buruk.

Tetapi di Gaza dunia menonton secara langsung bagaimana orang Palestin mati akibat kelaparan berterusan yang boleh dicegah.

Buka sempadan

Beberapa hari lalu, Ketua Eksekutif Medical Aid for Palestinians, Melanie Ward, dalam temu bual dengan CNN, menamakan Israel sebagai punca kelaparan di Gaza.

“Ia sangat mudah: ia kerana tentera Israel tidak membenarkannya masuk. Kami boleh mengakhiri kelaparan ini esok dengan sangat mudah jika mereka hanya membenarkan kami akses kepada orang di sana. Tetapi ia tidak dibenarkan. Inilah yang mereka kata [pada 9 Oktober], ‘Tiada apa-apa akan masuk’,” kata Ward.

Beliau menggambarkan kelaparan sebagai “penurunan status pemakanan penduduk paling pesat pernah direkodkan dunia. Apa yang bermakna ialah kanak-kanak sedang dikelaparkan pada kadar terpantas dunia pernah lihat. Dan kami boleh menyelamatkan mereka semua esok, tetapi kami tidak dibenarkan.”

Ini disokong oleh UNICEF. Laporan untuk Februari 2024 menyatakan 15.6% (satu daripada enam kanak-kanak) bawah dua tahun “lemah akut” di utara Gaza. “Daripada ini, hampir 3% mengalami kekurangan berat yang paling membahayakan nyawa, bentuk kekurangan zat makanan yang paling teruk, yang meletakkan kanak-kanak muda dalam risiko komplikasi perubatan dan kematian yang paling tinggi kecuali mereka menerima rawatan segera,” nota UNICEF.

Lebih buruk lagi, “sejak data dikumpulkan pada Januari, situasi kemungkinan lebih parah hari ini”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.