Kekacauan penerbangan UK bertambah buruk akibat bekerja jarak jauh – laporan

(SeaPRwire) –   Telah mengambil masa yang lama bagi anggota kakitangan kunci untuk tiba di pejabat selepas kegagalan sistem IT menyebabkan pembatalan penerbangan meluas pada Ogos lalu – laporan

Satu kegagalan kawalan lalu lintas udara di Britain pada Ogos tahun lalu yang menyaksikan penerbangan dibatalkan semasa tempoh perjalanan sibuk telah diburukkan lagi kerana anggota kakitangan kunci bekerja dari rumah, menurut laporan interim yang dikomisikan oleh pengawas penerbangan negara, CAA.

Ribuan penumpang terkandas selama beberapa hari selepas 1,500 penerbangan dibatalkan pada 28 Ogos 2023, apabila sistem perancangan penerbangan komputer National Air Traffic Services (Nats) terhenti kerana masalah teknikal.

Laporan interim CAA, yang diterbitkan pada Khamis, menunjukkan bahawa menyelesaikan masalah itu “lebih diperpanjangkan daripada yang mungkin jika tidak” kerana ketiadaan beberapa jurutera kanan semasa cuti bank.

Ia mengambil masa 90 minit bagi seorang jurutera untuk tiba di tapak di Swanwick, Hampshire untuk memulakan semula sistem secara manual, menurut laporan itu. Jurutera kanan yang bertugas pada waktu itu tidak dipanggil selama lebih tiga jam selepas masalah awal muncul. Sementara itu, Nats, yang mengendalikan perkhidmatan lalu lintas udara UK, menunggu empat jam untuk memanggil syarikat yang membina perisian, menambah laporan itu.

Kajian ke atas insiden itu menunjukkan bahawa kegagalan itu dipicu oleh ketidakupayaan sistem komputer Nats untuk memproses data biasa tetapi betul dalam rancangan penerbangan yang diajukan untuk pesawat menyeberangi ruang udara UK ke Paris dari Los Angeles. Ia menunjukkan bahawa dua titik rujukan navigasi yang sama kodnya memicu “kesilapan pengecualian kritikal” yang memaksa sistem dan sandarannya memasuki mod ‘fail-safe’. Penanda navigasi diajukan oleh syarikat penerbangan kepada pengawal lalu lintas udara untuk meminimumkan risiko perlanggaran di udara.

“Laporan ini mengandungi bukti menghukum bahawa perancangan ketahanan asas dan prosedur Nats adalah sangat tidak mencukupi dan jauh di bawah piawaian yang diharapkan untuk infrastruktur kebangsaan yang penting ini,” kata Tim Alderslade, ketua eksekutif Airlines UK.

Michael O’Leary, ketua eksekutif Ryanair, menerangkan bahawa “fakta bahawa jurutera kanan Nats duduk di rumah semasa salah satu cuti akhir minggu perjalanan puncak, ditambah dengan mendapati Nats kekurangan asas perancangan, dokumentasi, dan koordinasi, jelas memerlukan perubahan pengurusan kanan.”

Menurut anggaran pengawas penerbangan, lebih 700,000 penumpang terjejas semasa insiden itu, termasuk 300,000 orang yang penerbangan mereka dibatalkan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.