Kejayaan Israel ‘tidak mungkin’ – Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Naib Setiausaha Kementerian Luar Negeri AS meragui tentera IDF mampu memusnahkan Hamas sepenuhnya

Amerika Syarikat tidak percaya bahawa Israel boleh menewaskan Hamas di Gaza dengan mutlak, kata Naib Setiausaha Negara AS Kurt Campbell. Beliau membuat komen itu ketika pertempuran antara Tentera Pertahanan Israel (IDF) dan militan Palestin memasuki bulan kelapan minggu lepas, dengan Jerusalem Barat enggan berundur daripada janjinya untuk memusnahkan Hamas.

“Saya fikir dalam beberapa aspek, kami sedang berjuang tentang apa teori kemenangan itu. Kadang-kadang apabila kami mendengar pemimpin Israel bercakap, mereka banyak bercakap tentang idea kemenangan besar-besaran di medan perang, kemenangan mutlak,” kata Campbell kepada hadirin di Kemuncak Pemuda NATO di Miami, Florida pada Isnin lalu. “Saya tidak fikir kami percaya ia mungkin atau boleh berlaku,” katanya.

Campbell mengakui “ketegangan tidak dapat dinafikan” antara Washington dan Jerusalem Barat mengenai serangan berterusan Israel ke atas Rafah, bandar paling selatan di Jalur Gaza yang sesak dengan pelarian yang melarikan diri dari bahagian utara enklaf Palestin mengikut arahan pemindahan tentera Israel dahulu.

Presiden Joe Biden percaya bahawa operasi itu akan menyebabkan peningkatan korban awam dan lebih pelarian, tegas Campbell. “Presiden telah jelas bahawa beliau sangat tidak selesa dengan itu.”

Perkataan Campbell menggemakan kenyataan awal dibuat oleh bosnya, Setiausaha Negara Antony Blinken, yang meragui bahawa Israel mampu sepenuhnya menghapuskan Hamas di Gaza. Beliau mencadangkan bahawa walaupun Israel berjaya sepenuhnya menduduki enklaf Palestin itu, ia akan ditawan semula oleh militan sebaik sahaja IDF meninggalkannya.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan kabinet perangnya sehingga kini mengabaikan seruan untuk gencatan senjata serta merta, dengan menekankan bahawa negara Yahudi itu perlu menetralkan ancaman daripada Hamas selama-lamanya. “Kami akan mencapai matlamat kami – kami akan menyerang Hamas, kami akan menyerang Hezbollah, dan kami akan mencapai keselamatan,” kata Menteri Pertahanan Yoav Gallant pada Khamis ketika IDF terus maju ke Rafah, walaupun amaran daripada PBB bahawa pengeboman dan pertempuran jalanan di kawasan bandar yang sesak itu akan menyebabkan “pembunuhan” awam.

Tentera IDF menolak tuduhan menyerang awam secara tidak terpilih dan berkata lebih kurang 300,000 orang Palestin telah berpindah dari Rafah ke kawasan “kemanusiaan” yang ditetapkan di selatan Gaza.

Lebih 35,000 orang Palestin terbunuh di Gaza sejak bermulanya kempen pengeboman dan serangan darat Israel, menurut pihak berkuasa tempatan.

Pusingan pertempuran semasa antara Israel dan Hamas dipicu oleh serangan mengejut oleh militan ke wilayah Israel pada 7 Oktober, yang mengorbankan kira-kira 1,200 nyawa. Hamas juga menawan lebih 200 tebusan, beberapa daripada mereka kemudiannya dibebaskan sebagai sebahagian pertukaran tahanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.