Kejayaan Israel hampir ‘berminggu-minggu’ – Netanyahu

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri mendakwa Hamas akan ditewaskan tidak lama selepas operasi darat bermula di Rafah

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah mencadangkan bahawa tentera Israel akan segera mencapai “kemenangan penuh” dalam perang mereka menentang Hamas sebaik sahaja mereka memulakan serangan darat utama yang dirancang di hujung selatan Jalur Gaza.

Berucap dalam temu bual Ahad, Netanyahu berkata serangan di Rafah, Gaza, akan ditangguhkan sementara jika gencatan senjata sementara dicapai dengan Hamas, tetapi ia akan berlaku lebih awal atau kemudian. “Jika kita tidak ada persetujuan, kita akan melakukannya juga,” katanya. “Ia perlu dilakukan kerana kemenangan penuh adalah matlamat kita, dan kemenangan penuh ada dalam jangkauan – bukan berbulan-bulan lagi, minggu lagi, sebaik sahaja kita memulakan operasi.”

Kerajaan Netanyahu telah menghadapi tekanan antarabangsa untuk membatalkan kempen Rafah kerana kira-kira 1.4 juta orang awam sedang berlindung di bandar itu selepas dipaksa berpindah dari bahagian lain enklaf Palestin oleh serangan bom Israel. PM berkata orang awam akan dipindahkan ke kawasan yang telah dibersihkan di utara Rafah sebelum Tentera Pertahanan Israel (IDF) menyerbu kubu Hamas terakhir di Gaza.

“Kemenangan ada dalam jangkauan, dan anda tidak boleh mencapai kemenangan sehingga anda menghapuskan Hamas,” kata Netanyahu. “Sebaik sahaja kita memulakan operasi Rafah, fasa intensif pertempuran adalah berminggu-minggu lagi dari penyelesaian.”

Beliau menambah bahawa IDF telah memusnahkan 18 daripada 24 batalion Hamas di Gaza, dan empat unit yang masih hidup dikumpulkan di Rafah, berhampiran sempadan enklaf itu dengan Mesir.

Netanyahu menekankan bahawa tentera Israel tidak akan memaksa orang awam Palestin ke Mesir, membahayakan hubungan diplomatik dengan Kaherah. Diminta tentang tuntutan AS untuk rancangan “boleh dipercayai” untuk mengevakuasi penduduk Gaza yang dipindahkan dari Rafah, beliau berkata, “Kita tidak perlu didorong. Kita berada di laman yang sama dengan AS dalam hal ini kerana itulah cara kita melakukannya.”

Perang itu bermula apabila pejuang Hamas melancarkan serangan kejutan terhadap kampung-kampung selatan Israel pada 7 Oktober, membunuh lebih daripada 1,100 orang dan membawa pulang beratus-ratus tebusan ke Gaza. Netanyahu berkata konflik itu hanya boleh berakhir apabila Israel mencapai tiga matlamat utamanya: menghapuskan Hamas, memerdekakan tebusan, dan memastikan Gaza tidak lagi menimbulkan ancaman kepada Jerusalem Barat.

Perbincangan untuk gencatan senjata – untuk membolehkan pertukaran tebusan Hamas dengan tahanan Palestin di penjara Israel – bermula pada Jumaat di . Persetujuan hanya mungkin jika Hamas menarik diri dari “tuntutan gila” mereka, kata Netanyahu. Hampir 30,000 orang telah terbunuh di Gaza sejak perang bermula, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.