KEJAYAAN COP28 MUNGKIN BERGANTUNG KEPADA MENJEMBUR JURANG ANTARA PEMIMPIN PERNIAGAAN DAN IKLIM

Sultan Al Jaber Time Magazine cover

(SeaPRwire) –   (Untuk mendapatkan cerita ini dalam surat anda, daftar berlangganan surat berita TIME CO2 Leadership Report.)

Minggu ini saya menerbitkan satu , presiden kontroversi konferensi iklim PBB yang akan datang di Dubai. Al Jaber telah menerima kritikan tanpa henti kerana mengendalikan konferensi, dikenali sebagai COP28, sementara juga menjawat jawatan CEO syarikat minyak milik negara Emiriah Arab Bersatu.

Tetapi Al Jaber tidak suka meletakkan dirinya sebagai CEO minyak dan lebih suka berbicara tentang pengalamannya membantu mengasaskan Masdar, syarikat tenaga boleh diperbaharui, dan secara umum, pengalamannya dalam fungsi perniagaan lain. “Saya membawa pengalaman kewangan, ekonomi, pengurusan projek, pembangunan perniagaan,” katanya kepada saya.

Ini tentu sahaja, sebahagiannya, usaha untuk mengubah naratif sekitar tempohnya, tetapi ada juga logik tertentu kepada itu. Kita perlu melaksanakan projek tenaga bersih dengan cepat, dan dalam kisahnya, “minda perniagaan” ini akan membantu COP28 berfungsi sebagai pelancar untuk memperoleh projek di seluruh dunia.

Baca sekarang:

Saya tidak akan mengulangi cerita di sini. Sebaliknya, saya mahu mengambil minit untuk merenungi kerjasama yang tidak selesa tetapi perlu antara perniagaan dan kewangan dengan komuniti iklim yang Al Jaber bawa ke hadapan sebagai presiden COP.

Ia bukan cabaran mudah, atau sesuai secara semula jadi. Salah satu perkara yang saya sukai tentang pekerjaan saya ialah keupayaan untuk melompat di antara perspektif yang berbeza. Saya mungkin akan menghabiskan seminggu bercakap dengan aktivis iklim, yang lain dengan pelabur, dan yang lain dengan saintis dan akademik. Mereka semua jarang akan berbahasa yang sama, walaupun jika mereka mendakwa berkongsi objektif yang sama.

Kumpulan eksekutif yang semakin besar sekurang-kurangnya mengatakan mereka melihat keperluan perniagaan dan masyarakat untuk menangani perubahan iklim. Tetapi, bagi kebanyakan orang dalam sektor swasta, bahasa perubahan iklim adalah asing dan kelihatan tidak relevan. Istilah seperti mencipta kekeliruan; frasa seperti atau bahkan menarik pandangan kosong.

Komuniti iklim bukan monolit, dan banyak kumpulan iklim telah bekerja untuk mendorong dan menarik syarikat ke peralihan yang perlu. Dan masih banyak pengkritik mengkritik syarikat kerana melakukan perkara yang salah dengan tidak mengambil kira realiti sains iklim yang genting.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)