Kegagalan Peluru Berpandu NATO Sekat Lalu Lintas di Selat Baltik

(SeaPRwire) –   Denmark menangguhkan navigasi di Selat Great Belt kerana masalah teknikal dengan kapal perang

Satu masalah pelancar peluru berpandu di atas frigat Tentera Laut Diraja Denmark menyebabkan penutupan selama enam jam terhadap Selat Great Belt pada hari Khamis.

HDMS Niels Juel, dinamakan sempena laksamana Denmark abad ke-17, berlabuh di pangkalan tentera laut Korsoer di pulau Zeeland. Kapal itu sedang menjalankan ujian ketika berlabuh apabila anak kapal mendapati masalah dengan sistem peluru berpandu anti-kapal Harpoon. Pendorong peluru berpandu menjadi aktif dan tidak boleh dimatikan.

“Sehingga pendorong dimatikan, terdapat risiko peluru berpandu boleh dilancarkan dan terbang beberapa kilometer jauhnya,” kata kenyataan tentera Denmark.

Pihak Berkuasa Maritim Kebangsaan mengeluarkan amaran, menutup ruang udara dan laluan kapal barat stesen tentera laut Korsoer disebabkan oleh risiko kemungkinan “serpihan peluru berpandu jatuh.” Peluru berpandu Harpoon rekaan AS biasanya dipasang dengan kepala peledak berisi 150kg bahan letupan.

Pakar-pakar yang dikerahkan di atas kapal melakukan beberapa diagnosis dan akhirnya menentukan bahawa pendorong tidak bersenjata, jadi peluru berpandu tidak boleh dilancarkan.

Insiden dengan Niels Juel berlaku hanya sehari selepas pegawai tertinggi Denmark dipecat kerana gagal melaporkan masalah mekanikal kapal lain. Menteri Pertahanan Troels Lund Poulsen mengumumkan pada Rabu bahawa beliau “kehilangan kepercayaan” kepada Jeneral Flemming Lentfer.

Lentfer didakwa tidak memaklumkan Kopenhagen tentang fakta bahawa radar dan sistem peluru berpandu HMDS Iver Huitfeldt gagal apabila diserang di lepas pantai Yemen baru-baru ini.

Frigat Denmark dikerahkan ke Laut Merah sebagai sebahagian daripada misi Kesatuan Eropah untuk melindungi perkapalan antarabangsa daripada pemberontak Houthi, yang menghalang kapal berkaitan Israel – serta kapal dagangan AS dan UK – sebagai protes terhadap pengepungan Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.