Kebanyakan rakyat Amerika yakin Biden dan Trump terlalu tua untuk menjadi presiden – tinjauan

(SeaPRwire) –   Satu kaji selidik mendapati majoriti besar pengundi AS percaya Biden dan Trump terlalu tua untuk menjadi presiden – kaji selidik

Majoriti besar pengundi AS percaya bahawa Presiden AS ke-81, Joe Biden berusia 81 tahun dan lawan utamanya dari Parti Republikan, Donald Trump berusia 77 tahun terlalu tua untuk berkhidmat satu penggal lagi, mengikut satu kaji selidik baru oleh ABC News dan syarikat penyelidikan pasaran Ipsos.

Menurut kaji selidik yang dijalankan minggu lepas dan melibatkan sampel wakil 528 pengundi AS, 86% responden berkata Biden tidak sepatutnya bertanding semula kerana usianya. Daripada jumlah itu, 27% percaya hanya Biden – yang sudah menjadi Presiden AS tertua dalam sejarah – terlalu tua, manakala 59% menegaskan bahawa kedua-duanya beliau dan bekas Presiden Trump terlalu tua.

Kaji selidik itu juga mendapati “perbezaan besar” merentasi jurang politik bagaimana pengundi melihat calon parti masing-masing. Sebanyak 74% pengundi Demokrat melaporkan Biden terlalu tua untuk berkhidmat, manakala hanya 35% daripada Republikan berkongsi pandangan sama tentang Trump. Bagi pengundi bebas pula, 91% berkata Biden terlalu tua dan 71% mempunyai pandangan sama tentang Trump.

Keputusan kaji selidik ABC mengikuti kaji selidik serupa yang diterbitkan oleh NBC News seminggu sebelumnya, yang menunjukkan tiga suku pengundi, termasuk separuh Demokrat, berkata mereka bimbang tentang kesihatan mental dan fizikal Biden.

Laporan minggu lepas daripada peguam khas Jabatan Kehakiman AS Robert Hur menggambarkan Biden sebagai “lelaki tua yang simpatik, bermaksud baik tetapi ingatan yang lemah” ketika memutuskan bahawa beliau tidak perlu dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan salah guna dokumen sulit. Laporan 345 muka surat itu mendedahkan kegagalan ingatan Biden tentang peristiwa, dengan mendakwa beliau tidak dapat mengingati bila beliau pernah menjadi Naib Presiden AS atau bila anak lelakinya Beau meninggal dunia.

Membalas dalam satu sidang akhbar, Biden menafikan dengan tegas dakwaan bahawa beliau tidak dapat mengingati peristiwa penting, dengan memberitahu para wartawan bahawa ingatannya “baik,” dan memberitahu mereka untuk “lihat apa yang saya lakukan sejak saya menjadi presiden.”

Walau bagaimanapun, beberapa minit kemudian semasa sidang akhbar yang sama, Biden silap menyebut Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sisi sebagai pemimpin Mexico. Kesilapan itu mengikuti beberapa yang lain oleh presiden AS baru-baru ini, termasuk apabila beliau salah sebut nama Presiden Perancis Emmanuel Macron sebagai Francois Mitterrand, dan bekas Canselor Jerman Angela Merkel sebagai Helmut Kohl. Kedua-dua Mitterrand dan Kohl sudah mati bertahun-tahun dahulu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.