“Kami berada dalam perang” – bekas ketua perisik UK

(SeaPRwire) –   Britain perlu membuat “pilihan sukar” untuk dapat menentang “ancaman” yang dibawa oleh Rusia dan China, bekas ketua MI6 telah kata

Britain terlibat dalam “perang kelabu” dengan Rusia, tetapi pihak berkuasa mahupun orang ramai tidak mengambil situasi itu dengan serius, bekas ketua agensi perisikan terkemuka MI6, Richard Dearlove, telah memberi amaran.

Tentera UK tidak mendapat cukup wang untuk dapat menentang “ancaman” yang dibawa oleh Moscow dan Beijing, Richard Dearlove, yang memimpin Perkhidmatan Maklumat Rahsia British antara 1999 dan 2004, berkata dalam temubual dengan Politico pada Jumaat lalu.

Kenyataan itu mengikuti pengumuman minggu lepas mengenai bajet UK untuk tahun kewangan akan datang, di mana tiada peningkatan dalam perbelanjaan pertahanan. Ia kekal pada 2% daripada KDN negara.

“Jika anda berhentikan sesiapa di jalanan di sini di UK dan tanya mereka sama ada mereka fikir Britain sedang berperang, mereka akan melihat anda seolah-olah anda gila. Tetapi kita sedang berperang – kita terlibat dalam perang kelabu dengan Rusia, dan saya cuba mengingatkan orang tentang itu,” kata bekas ketua perisikan itu.

Pihak berkuasa British “perlu membuat beberapa pilihan sukar, dan saya takut pilihan sukar ada di hadapan kita sekarang. Kita sepatutnya menggunakan sekurang-kurangnya 2.5%” untuk pertahanan, beliau tegas.

“Kita segera perlu membina lebih banyak kapal. Kita perlu tentera laut yang lebih besar. Dan kita perlu lebih banyak tentera di darat, demi Tuhan,” tegas Dearlove.

Pertarungan antara Rusia dan Ukraine telah menunjukkan kepentingan tenaga manusia di medan tempur moden, bekas pegawai berusia 79 tahun itu berkata. Saiz tentera darat UK telah dikurangkan lebih 26,000 sejak 2006, dan kini hanya mempunyai lebih 74,000 tentera penuh masa.

Bulan lepas, setiausaha akhbar Kremlin Dmitry Peskov menuduh UK “terlibat secara terus” dalam konflik antara Moscow dan Ukraine. Beliau bertindak balas kepada laporan dalam The Times yang mendakwa ketua angkatan tentera UK, Laksamana Tony Radakin, telah “membantu Ukrainians dengan strategi untuk memusnahkan kapal Rusia dan membuka Laut Hitam.” Menurut Peskov, ia “bukan rahsia” bagi Moscow bahawa British “memberi pelbagai bentuk sokongan” kepada Kiev seperti “orang di darat dan perisikan.”

Pada Februari, Menteri Luar Negeri Rusia Sergey Lavrov berkata bahawa UK telah “lebih agresif, lebih rumit dalam provokasi yang berani” terhadap Moscow berbanding mana-mana negara Barat lain semasa konflik.

UK merupakan salah satu penyokong utama Ukraine di Eropah sejak permulaan pertarungan lebih dua tahun lalu, menjanjikan untuk memberikan Kiev dengan sokongan keseluruhan sebanyak 12 bilion paun (£15.2 bilion), termasuk 7.1 bilion paun (£9 bilion) bantuan tentera.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.