Jet jumbo Venezuela dirampas AS ‘secara rahsia’

(SeaPRwire) –   Pejabat Amerika Syarikat mendakwa kapal terbang Boeing 747 sebelum ini milik syarikat penerbangan Iran yang dikenakan sanksi

Pihak berkuasa Amerika Syarikat telah mengambil kawalan sebuah kapal terbang kargo Venezuela, mendakwa bahawa ia sebelum ini milik syarikat penerbangan Iran yang didakwa berkaitan dengan Pasukan Quds dari Pengawal Revolusi Islam (IRGC). Caracas telah mengutuk tindakan itu, mendakwa pemindahan pesawatnya ke Amerika Syarikat dilakukan secara rahsia.

Menurut kenyataan di laman web Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat pada Isnin, kapal terbang jumbo Boeing yang diperbuat di Amerika Syarikat itu dipindahkan ke Amerika Syarikat pada 11 Februari oleh kerajaan Argentina, yang menahan kapal terbang itu pada 2022.

Pejabat Amerika Syarikat mendakwa bahawa kapal terbang itu sebelum ini dimiliki oleh Mahan Air – syarikat penerbangan Iran yang dikenakan sanksi yang dituduh oleh Amerika Syarikat menghantar senjata dan pejuang untuk IRGC – cabang utama Angkatan Bersenjata Iran. Kumpulan itu telah ditetapkan sebagai pertubuhan pengganas oleh Washington.

Kapal terbang yang disita lebih awal telah dijual oleh Mahan Air kepada syarikat kargo Venezuela Emtrasur dalam urus niaga yang “melanggar undang-undang kawalan eksport Amerika Syarikat dan secara langsung memberi manfaat kepada Pengawal Revolusi Islam,” jelas Timbalan Pendakwa Raya A.S. Matthew G. Olsen. Beliau menambah bahawa Amerika Syarikat bertekad untuk memastikan bahawa kekuatan undang-undang Amerika Syarikat menafikan pemain negara bermusuhan cara untuk terlibat dalam aktiviti jahat yang membahayakan keselamatan negara kami.

Kapal terbang itu kini sedang “disediakan untuk pelupusan,” kata DOJ tanpa memberikan butiran lanjut.

Kerajaan Venezuela telah menggambarkan penyitaan kapal terbang itu sebagai “pencurian terang-terangan” dan tindakan “kerjasama” antara Amerika Syarikat dan Argentina yang melanggar peraturan penerbangan awam serta hak komersial, awam dan politik Emtrasur.

Dalam kenyataan diterbitkan pada X oleh Menteri Luar Venezuela Yvan Hill, Caracas juga mengutuk sifat rahsia pemindahan itu, mendakwa bahawa Amerika Syarikat dan Argentina telah menyembunyikan maklumat ketika mengenal pasti penerbangan dan memadamkan pemancar kapal terbang 747 beberapa kali semasa dalam perjalanan ke Amerika Syarikat pada Ahad.

“Untuk mengelak kedaulatan negara yang dilaluinya, mereka mengeluarkan data kapal terbang dalam rancangan penerbangan, memberinya konotasi penerbangan negara tentera (TYSON23), sesekali mematikan pemancar, dan berlepas dari Argentina pada tengah malam, untuk bersembunyi dalam kegelapan seperti penjenayah apabila melakukan jenayah,” tulis Menteri Pengangkutan Venezuela Ramon Araguayan di media sosial.

Caracas telah berjanji untuk memberikan “tindak balas yang kuat, terus dan seimbang untuk serangan ini,” dan berkata akan mengambil “semua tindakan untuk memulihkan keadilan dan mencapai pemulihan kapal terbang kepada pemilik sahnya.”

Mahan Air telah berulang kali menafikan mempunyai sebarang kaitan dengan kapal terbang yang disita.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.