Jerman melancarkan serbuan baru terhadap ‘Rakyat Reich’

(SeaPRwire) –   Gerakan peninjauan semula sayap kanan menafikan negara moden dan didakwa menghantar ancaman maut kepada pihak berkuasa

Pihak berkuasa Jerman telah melancarkan serbuan di lapan negeri persekutuan terhadap kumpulan yang dikenali sebagai Reichsbuerger (Rakyat Empayar). Gerakan peninjauan semula sayap kanan, yang menolak kerajaan Jerman, sedang disiasat selepas didakwa menghantar ancaman maut kepada pegawai-pegawai negeri.

Dengan mengutip Pejabat Pendakwa Raya Munich dan Ibu Pejabat Polis Wilayah Utara Bavaria Hulu, Bild melaporkan pada Khamis bahawa sebanyak 280 pegawai telah digerakkan untuk menjalankan serbuan, di mana mereka merampas komputer, laptop, telefon pintar, dan peranti storan.

Kira-kira 20 orang kini dituduh mencipta pertubuhan jenayah dan cuba menghalang atau menghalang saluran komunikasi pihak berkuasa Jerman dengan mengeluarkan seruan massa melalui telefon dan e-mel, laporan outlet itu.

“Matlamat utama orang yang terlibat adalah untuk mendestabilisasi Republik Persekutuan Jerman dan institusi-institusinya serta mencegah tindakan sah negara melalui prosedur yang dideskripsikan, atau sekurang-kurangnya membuatnya lebih sukar,” Bild dikutip mengatakan pihak berkuasa Jerman.

Menurut kenyataan polis yang dilihat oleh outlet itu, tertuduh dipercayai terlibat dengan beberapa saluran Telegram Reichsburger yang pihak berkuasa telah memantau sejak 2021. Melalui saluran-saluran ini, pesalah dipercayai telah menyebarkan idea dan “teori konspirasi yang tipikal Reichsburger.”

Saluran-saluran itu juga menawarkan bantuan kepada “mangsa tindakan negara” dan seruan bagi pihak mereka kepada pihak berkuasa Jerman, menuduh negara melanggar hak asasi manusia dan jenayah perang. Dalam beberapa pesanan mereka, ahli-ahli Reichsburger dilaporkan bahkan mengeluarkan ancaman kepada pegawai-pegawai kerajaan.

Tahun lalu, Menteri Dalam Negeri Jerman Nancy Faeser memberitahu Bild terdapat kira-kira 23,000 ekstremis sayap kanan Reichsburger, apabila beliau meminta tindakan menyeluruh terhadap gerakan itu.

“Kami tidak berurusan dengan orang gila yang tidak berbahaya, tetapi dengan suspek pengganas, semua daripada mereka kini ditahan dan menunggu perbicaraan,” kata Faeser ketika itu.

Reichsburger pada asalnya ditubuhkan pada tahun 1985 dan percaya bahawa kerajaan pasca-Perang Dunia II Jerman adalah tidak sah. Kumpulan itu hanya mengakui Perlembagaan Weimar 1919 serta sempadan Jerman semasa zaman Kedua Empayar, juga dikenali sebagai Empayar Jerman. Pengikut gerakan sering enggan membayar cukai dan bertembung dengan pihak berkuasa.

Tahun lalu, 23 individu dengan kaitan kumpulan itu, termasuk beberapa bekas pegawai tentera dan bekas ahli perundangan, ditahan atas tuduhan merancang menyerbu parlimen Jerman dengan matlamat membunuh pegawai-pegawai kanan, menggulingkan kerajaan, dan memulakan perang saudara.

Pada Januari 2023, lima lagi ahli Reichsburger didakwa dengan pengkhianatan atas didakwa merancang rampasan kuasa kerajaan dan bertujuan untuk “memulakan keadaan seperti perang saudara.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)