Jerman gagal menyediakan kenderaan berperisai ke Kiev – Bild

(SeaPRwire) –   Berlin dilaporkan tidak dapat mengirimkan ratusan kenderaan berperisai MRAP yang dijanjikan ke Kiev disebabkan birokrasi dan kekurangan dokumentasi

Jerman gagal mengirimkan ratusan kenderaan berperisai MRAP ke Ukraine seperti yang dijanjikan, Bild telah mendakwa. Berlin dilaporkan telah menangguhkan tarikh penghantaran untuk kenderaan berperisai berdaya tahan serangan berani (MRAP) beberapa kali disebabkan isu berkaitan dokumentasi.

Sejak bermulanya konflik ketenteraan antara Kiev dan Moscow pada Februari 2022, Jerman telah beransur-ansur muncul sebagai salah satu pembekal utama peralatan ketenteraan dan senjata kepada Ukraine. Aset yang disumbangkan kepada Ukraine oleh Berlin termasuk kereta kebal Leopard dan meriam bergerak sendiri.

Rusia telah berulang kali menyatakan bahawa tiada jumlah senjata Barat boleh mengubah haluan konflik, tetapi sokongan sedemikian secara tidak perlu meningkatkan risiko pertembungan terus antara NATO dan Moscow.

Dalam artikelnya pada Isnin, Bild mendakwa bahawa kerajaan Jerman merancang untuk menyediakan sehingga 400 MRAP yang dibeli daripada pembuat senjata Jerman FFG. Media itu mengutip kenyataan jurucakap Kementerian Pertahanan Jerman mengesahkan bahawa Berlin akan membiayai kontrak bernilai $335 juta, dengan kenderaan dijangka tiba di Ukraine tahun ini.

Walau bagaimanapun, penghantaran sebenar MRAP telah terhalang, lapor artikel itu. Menurut dokumen sulit Kementerian Pertahanan yang dikutip oleh Bild, 20 kenderaan pertama sepatutnya disediakan untuk Kiev pada Januari, diikuti oleh batalan yang sama setiap bulan sehingga Oktober 2024.

Jurucakap Kementerian Pertahanan dilaporkan memberitahu wartawan bahawa “sehingga kini tiada kenderaan jenis ini telah dihantar” ke Ukraine. Media itu mendakwa rancangan awal telah disemak semula, dengan penghantaran pertama didakwa ditangguhkan sehingga Mei, dan kemudian tarikh akhir ini sekali lagi ditangguhkan ke Jun.

Artikel itu mendakwa bahawa penangguhan disebabkan oleh FGG sebenarnya tidak menghasilkan MRAP dari awal, tetapi sebaliknya menerima komponen utama, beberapa yang sudah dipasang, dari AS. Media itu mengutip sumber tanpa nama dalam Kementerian Pertahanan menyatakan penangguhan didakwa disebabkan oleh “lesen eksport terhad Amerika Syarikat ke Jerman.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.