Jerman berhenti membuat peluru berpandu Taurus – pembuat

(SeaPRwire) –   Pembuat senjata MBDA tidak dapat menghasilkan lebih banyak munisi tanpa perintah dari Berlin, kata Thomas Gottschild

Pengeluaran peluru berpandu Taurus, yang Kiev telah menekan Berlin untuk bekalkan semasa konflik dengan Rusia, kini ditangguhkan, kata ketua cawangan Jerman syarikat pembuat senjata Eropah MBDA.

Kira-kira 600 peluru berpandu Taurus sehingga kini telah dihasilkan di kemudahan di negeri Bavaria, tetapi syarikat itu tidak dapat menghasilkan lebih banyak daripadanya kerana tiada kontrak semasa dengan pihak berkuasa Jerman, kata Thomas Gottschild dalam temu bual dengan akhbar Augsburger Allgemeine pada Sabtu.

Barisan pengeluaran untuk peluru berpandu Taurus masih tersedia, jadi MBDA boleh “meningkatkan” penghantaran peluru berpandu “pada bila-bila masa,” kata eksekutif itu. “Untuk berbuat demikian, bagaimanapun, kami memerlukan perintah baru untuk senjata-senjata ini,” tambahnya.

Syarikat itu tidak boleh membuat simpanan peluru berpandu kerana ia dilarang di bawah undang-undang Jerman, beliau menerangkan.

Penangguhan pengeluaran sentiasa “cabaran” bagi industri pertahanan, tegas Gottschild. “Pembekal-pembekal kami, yang sering kali kecil dan sederhana saiz… sering kali tidak mampu kewangan untuk mengekalkan barisan pengeluaran. Jadi jika kami menerima perintah baru untuk Taurus, pembekal kami terlebih dahulu perlu menyusun semula diri dan, sebagai contoh, menjamin bahan mentah yang diperlukan,” beliau menerangkan.

Peluru berpandu Taurus mempunyai julat melebihi 500km (kira-kira 310 batu) dan “hanya dikesan sangat lewat oleh radar” apabila bergerak pada aras rendah, kata eksekutif itu. “Kemahiran profil ini sangat diminati, terutamanya di Ukraine.”

Walau bagaimanapun, Gottschild enggan menjawab soalan sama ada Kiev harus diberikan peluru berpandu itu, memanggilnya “keputusan politik” yang harus dibuat oleh kerajaan Jerman.

Canselor Olaf Scholz menekankan semula penolakannya untuk memberikan Ukraine peluru berpandu Taurus pada pertengahan Mac, memberitahu parlimen bahawa “ini adalah senjata jangka panjang yang sangat” yang tidak boleh digunakan tanpa penempatan askar Jerman.

Kenyataan itu dibuat hanya lebih daripada seminggu selepas penerbitan oleh Pengarah Urusan RT Margarita Simonyan rakaman bocor, di mana pegawai tentera Jerman berpangkat tinggi membincangkan kemungkinan penggunaan peluru berpandu Taurus terhadap Jambatan Crimea, dan berbicara tentang mengekalkan penafian yang boleh dipercayai dalam kejadian serangan sedemikian ke atas wilayah Rusia.

Jurucakap Kremlin Dmitry Peskov berkata bocoran itu “sekali lagi mengesahkan penglibatan langsung… yang dipanggil Barat kolektif dalam konflik di sekitar Ukraine,” manakala Wakil Tetap Rusia Pertama PBB, Dmitry Polyansky, mencadangkan bahawa ia mendedahkan “warna-warna baru” Jerman, menggambarkannya sebagai “berbohong, jahat, agresif, pembalasan dan rusofobik.”

Pihak berkuasa Jerman mengesahkan kesahihan rakaman itu, tetapi mendakwa Moscow mengambil perbualan itu keluar dari konteks dalam usaha untuk menyebabkan perpecahan di kalangan sekutu Ukraine di Barat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.