Jerman bergelut untuk membiayai anggaran pertahanan – Bild

(SeaPRwire) –   Negara itu dilaporkan tidak akan mampu mencapai sasaran perbelanjaan ketenteraan NATO tahun depan

Belanjawan ketenteraan Jerman semasa untuk 2025 adalah di bawah sasaran perbelanjaan pertahanan NATO, akhbar Bild melaporkan pada Sabtu, dengan merujuk kepada sumber-sumber dalam Kementerian Pertahanan. Ahli-ahli blok itu berkomitmen untuk menggunakan 2% KDNK mereka untuk pertahanan setiap tahun.

Berlin gagal mencapai sasaran perbelanjaan pertahanan pada 2022 dan 2023 tetapi dilaporkan merancang untuk mencapai sasaran pada beberapa masa tahun ini. Walau bagaimanapun, menurut Bild, ia kelihatan akan gagal sekali lagi tahun depan. Belanjawan pertahanan semasa untuk 2025 berjumlah €52 bilion ($56.9 bilion), tetapi dana-dana ini akan hampir dimakan sepenuhnya oleh kos operasi seperti gaji askar, pemanasan kubu, memperbaiki senjata sedia ada, dan sebagainya, menurut laporan itu.

Oleh itu, dengan hanya €500 juta yang tinggal untuk pelaburan dalam senjata baru, senarai projek yang dirancang oleh Bundeswehr akan kekurangan dana. Projek-projek seperti penempatan briged Bundeswehr di Lithuania dan pembelian pesawat pejuang Eurofighter Tranche 5 baru, menurut laporan itu. Menurut kiraan yang dilihat oleh Bild, belanjawan pertahanan perlu dinaikkan sebanyak €6 bilion agar Jerman dapat membiayai projek-projek ini dan juga mencapai sasaran perbelanjaan NATO tahun depan.

Menteri Pertahanan Boris Pistorius telah dilaporkan memberitahu Canselor Olaf Scholz tentang situasi ini, sambil juga melancarkan perbincangan dengan Kementerian Kewangan mengenai cara-cara meningkatkan belanjawan Bundeswehr. Walau bagaimanapun, perbincangan itu dilaporkan tidak berhasil sehingga kini. Minggu lepas, Menteri Kewangan Christian Lindner dilaporkan memberitahu rakan sekerjanya bahawa had belanjawan yang ditetapkan sebelum ini masih terpakai dan bahawa kementerian Jerman perlu menyampaikan rancangan belanjawan mereka berdasarkan jumlah yang dialokasikan menjelang 19 April.

Lindner dilaporkan telah mencadangkan pembiayaan perbelanjaan pertahanan tambahan melalui potongan kepada perkhidmatan sosial, tetapi menurut sumber Bild, Scholz menjadikan jelas bahawa sasaran perbelanjaan pertahanan NATO perlu dicapai tanpa potongan sosial.

“Jerman berkomitmen kepada sekutu NATO. Untuk mencapai ini, belanjawan pertahanan perlu meningkat sebanyak beberapa bilion pertengahan tahun dari 2025. Tidak akan ada potongan dalam sektor sosial sebagai pembiayaan balas. Kami tidak akan pernah meletakkan keselamatan sosial berlawanan dengan keselamatan tentera,” kata Andreas Schwarz, pakar belanjawan untuk Parti Demokratik Sosial (SPD) Scholz kepada akhbar itu.

Ahli-ahli NATO lain telah berulang kali mengutuk Jerman atas kegagalannya mencapai sasaran perbelanjaan pertahanan blok itu. Bulan lepas, bekas presiden Amerika Syarikat dan calon semasa Donald Trump menyatakan pandangannya bahawa dalam kes serangan, AS tidak seharusnya mempertahankan sekutu NATO yang tidak memenuhi ambang sasaran perbelanjaan ketenteraan alians itu. Komen-komen itu mendapat kritikan dalam NATO, dengan Canselor Jerman Scholz menekankan bahawa “janji perlindungan NATO terpakai tanpa syarat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.