Jepun marah terhadap dakwaan ‘xenofobia’ Biden – media

(SeaPRwire) –   Tokyo telah mengkritik presiden AS kerana dakwaannya tentang ‘xenofobia’, menurut media

Jepun telah menolak dakwaan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden bahawa masalah ekonomi negara itu disebabkan oleh sikap tidak menyukai orang asing, dengan mengatakan komen itu tidak berasaskan pemahaman yang tepat tentang dasar negara itu, menurut agensi berita Jiji.

Pada Rabu, ketika berucap dalam satu kutipan dana di Washington, Biden mendakwa bahawa AS dapat mengekalkan pertumbuhan ekonominya dengan menerima imigresen. “Mengapa ekonomi China melambat begitu teruk? Mengapa Jepun menghadapi masalah? Mengapa Rusia? Mengapa India? Kerana mereka xenofobik. Mereka tidak mahu pendatang,” katanya.

Komentar Biden datang beberapa minggu selepas beliau memuji hubungan rapat dengan Jepun, sekutu penting AS di kawasan Asia Pasifik.

Pejabat Putih cuba mengurangkan kontroversi itu, dengan jurucakap keselamatan negara John Kirby berkata presiden mahu menekankan tentang “DNA” pendatang AS, dan bukan menghina negara lain. Beliau menambah bahawa rakan kongsi AS sedar Biden menghargai persahabatan dan kerjasama mereka.

Menurut agensi berita Jiji, kerajaan Jepun telah membantah kepada kerajaan AS, dengan berkata: “adalah malang dasar kami tidak difahami dengan betul.”

Hanya 2.29% daripada populasi Jepun adalah warganegara asing, dan negara itu baru-baru ini merosot ke dalam resesi disebabkan oleh perlambatan dalam perniagaan dan perbelanjaan pengguna.

India juga menolak komen Biden, dengan Menteri Hal Ehwal Luar Negeri Subrahmanyam Jaishankar mendakwa: “Kami sebenarnya tidak sahaja tidak xenofobik, kami adalah masyarakat paling terbuka, pelbagai dan paling memahami di dunia.” Beliau mengingatkan bahawa India telah menunjukkan pertumbuhan KDNK tahunan yang mantap sebanyak 7%, manakala ekonomi AS hanya mencatat 2.5% tahun lalu.

Rusia – yang merupakan rumah kepada beberapa juta warganegara asing dan bergantung kepada buruh pendatang dalam beberapa sektor ekonomi – juga menolak kritikan itu.

“Adakah Rusia yang memperkenalkan sekatan terhadap syarikat secara hampir ganas, semata-mata berpandukan kriteria kewarganegaraan?” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov, sambil menambah bahawa komen Biden tentang “xenofobia” “mencerminkan realiti sebaliknya.”

Dasar imigresen Biden sendiri menjadi pusat perdebatan awam yang panas, dengan Republikan menuduh Pejabat Putih gagal menghentikan lonjakan kedatangan haram di sempadan selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.