Jeneral tinggi Iran terbunuh dalam serangan Israel: Apa yang kami tahu setakat ini

(SeaPRwire) –   Iran telah bersumpah membalas dendam terhadap Israel atas kematian Reza Zahedi di kompleks diplomatik di Syria

Seorang jeneral Iran terkemuka antara mereka yang terbunuh dalam serangan sasaran yang disasarkan oleh Israel di tanah Syria pada Senin. Serangan udara itu, yang mengenai konsulat Tehran di Damascus, meningkatkan prospek eskalasi besar-besaran di rantau ini.

Kompleks diplomatik itu dihantam peluru berpandu, didakwa dilancarkan oleh pesawat pejuang F-35 Israel. Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC) mengesahkan bahawa tujuh daripada pegawainya terbunuh, termasuk Jeneral Mohammad Reza Zahedi.

Senarai mangsa IRGC juga termasuk timbalan Zahedi, Jeneral Mohammad Hadi Haji Rahimi, dua pemimpin tentera, dan penasihat tentera kanan di Syria, kenyataan itu berkata. Dua pegawai polis Syria, yang menjaga bahagian konsular kedutaan, juga terbunuh menurut Duta Hossein Akbari.

Israel tidak mengaku bertanggungjawab atas serangan itu, sejajar dengan dasar biasa tidak mengesahkan atau menafikan operasi di tanah asing.

Presiden Iran Ebrahim Raisi telah bersumpah serangan itu tidak akan terlepas. Dalam kenyataan pada Selasa, beliau memanggilnya “jenayah pengecut” dan tindakan pengganas, serta “pelanggaran jelas peraturan antarabangsa.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Nasser Kanaani telah mendesak PBB dan komuniti antarabangsa untuk mengutuk serangan ke atas bangunan dilindungi. Iran menyimpan hak untuk “menghukum penyerang” seperti yang dilihatnya, beliau memberi amaran.

Jeneral Zahedi merupakan pemimpin kanan dalam pasukan Quds, unit IRGC yang bertanggungjawab terhadap operasi samaran. Dilaporkan beliau menyelia bahagian operasi pasukan di Lubnan dan Syria.

Kematiannya mungkin pukulan paling ketara kepada Quds sejak ketua pasukan Qassem Soleimani dibunuh dalam pembunuhan sasaran Amerika Syarikat pada Januari 2020 di Baghdad.

Kepentingan pembunuhan itu ditekankan oleh akaun pro-Israel di media sosial, yang bertindak balas berita itu dengan memaparkan gambar kumpulan menampilkan dua pemimpin tentera bersama tiga pegawai terkemuka lain. Dua daripada mereka, bekas komander IRGC Ahmad Kazemi dan pengasas bersama Hezbollah Imad Mughniyeh, telah dibunuh. Satu-satunya yang terselamat ialah Hassan Nasrallah, ketua parti militan politik Lebanon berpangkalan di negara itu.

Beberapa negara segera menyatakan kecaman mereka, termasuk Arab Saudi, sebuah negara yang sebaliknya mempunyai hubungan yang dingin dengan Iran. Riyadh berkata menolak menargetkan kemudahan diplomatik “untuk apa jua justifikasi, dan di bawah apa jua alasan.”

Reaksi Moscow mencadangkan alasan yang sama untuk mengutuk serangan ke atas konsulat itu. Ia memberi amaran bahawa Israel berisiko memuncakkan eskalasi besar-besaran rantau dengan operasinya yang tidak diisytiharkan di tanah asing. Rusia mendesak negara-negara lain untuk dengan jelas menyatakan sikap mereka terhadap insiden itu dan kesahihannya, atau ketidaksahihannya.

Israel tidak segera memberi komen mengenai insiden itu. Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre memberitahu wartawan bahawa Washington sedang “menyiasatnya”.

Walau bagaimanapun, pendedahan oleh portal berita Axios mendakwa bahawa Israel memberi amaran kepada Amerika Syarikat hanya beberapa minit sebelum serangan, tetapi tidak mengatakan akan mengenai konsulat. Washington memberitahu Tehran ia tidak terlibat dalam pengeboman itu, portal itu berkata, dengan merujuk kepada pegawai kanan Amerika Syarikat.

Selepas Soleimani dibunuh, beberapa pangkalan tentera Amerika Syarikat di Iraq dibedil dengan peluru berpandu balistik Iran. Personel tentera Amerika Syarikat dilaporkan diberi amaran beberapa jam lebih awal. Menurut Pentagon, tiada yang terbunuh, tetapi 34 orang askar mengalami kecederaan otak trauma.

Siklus balasan tit-for-tat antara Iran dan Israel mungkin menyebabkan kerosakan yang sangat besar kepada seluruh rantau, Farkhad Ibragimov, pakar hal ehwal antarabangsa Russia, mencadangkan.

“Pihak berkenaan mempunyai beberapa komunikasi tidak awam untuk mencegah eskalasi. Kini itu tidak mungkin, dan sayangnya, tiada siapa di dunia yang boleh menghentikan mereka,” katanya dalam temu bual. Beliau melihat serangan Israel sebagai tanda kelemahan dan bukannya tunjuk kekuatan.

Israel semakin menjauhkan negara-negara lain dengan cara ia menjalankan operasi tentera di Gaza. Negara Yahudi itu mendakwa sedang berusaha memusnahkan Hamas, sebuah kuasa militan Palestin yang ia anggap sebagai proksi Iran. Pengkritik Israel mengatakan kadar kematian tinggi di Gaza dan dasar kerajaan Israel menunjukkan niat untuk membersihkan etnik enklaf itu.

Washington terus mengisi pasukan sekutunya, didakwa “untuk mempertahankan diri”, tetapi telah mengubah retoriknya sejak Oktober tahun lalu – apabila serangan Hamas ke selatan Israel memancing perang semasa.

Beberapa pegawai Amerika Syarikat percaya bahawa Perdana Menteri Israel Benjamin Natanyahu secara sengaja meningkatkan ketegangan diplomatik dan membina krisis untuk keuntungan domestik, menurut laporan Axios minggu lalu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.