Jeneral Tertinggi AS Amaran Tentang Krisis Peruntukan

(SeaPRwire) –   Seorang pegawai Pentagon mendakwa kegagalan meluluskan belanjawan baru akan menjejaskan perekrutan dan menghalang projek baharu

Pembiayaan untuk tentera Amerika Syarikat akan terancam jika ahli-ahli undang-undang AS terus bergantung kepada langkah-langkah pembiayaan sementara, berbanding meluluskan belanjawan baru Pentagon, Ketua Turus Bersama Charles Brown Jr. telah mendakwa.

Brown mengeluarkan amaran dalam surat kepada ahli-ahli Jawatankuasa Peruntukan Senat AS pada hari Rabu, dengan menyatakan tentera akan menghadapi defisit $5.8 bilion dalam pembiayaan tenaga manusia jika Kongres tidak meluluskan undang-undang perbelanjaan tahun penuh. Seperti bahagian lain kerajaan persekutuan, Pentagon telah beroperasi di bawah apa yang dipanggil CR, atau resolusi berterusan, sejak tahun kewangannya bermula pada 1 Oktober, kerana ahli-ahli undang-undang AS tidak dapat mencapai persetujuan mengenai undang-undang belanjawan.

CR secara dasarnya menangguhkan masalah kewangan ke hadapan, mengekalkan pembiayaan pada tahun sebelumnya dan menghalang program baharu daripada bermula. Ketua Dewan Speaker AS Mike Johnson dilaporkan merancang untuk terus meneruskan CR yang akan mengekalkan kerajaan beroperasi dengan pembiayaan sementara selama setahun kalau ahli-ahli undang-undang tidak dapat bersatu untuk meluluskan belanjawan.

Brown memberi amaran bahawa CR setahun akan menghalang Pentagon daripada memulakan sebarang projek pembinaan baharu atau menggerakkan inisiatif kunci seperti memodenkan pasukan nuklear AS dan meningkatkan pengeluaran peluru meriam dan bekalan lain. Pembiayaan untuk kapal perang baharu akan dipotong dengan ketara, dan kelewatan penyelenggaraan akan menjejaskan kesediaan Tentera Laut AS. Perekrutan tentera baharu perlu diperlahankan, tambahnya, dan pemindahan anggota perkhidmatan ke stesen tugas baharu akan ditangguhkan.

Jabatan Pertahanan merancang untuk meningkatkan gaji anggota perkhidmatan sebanyak 5.2% dalam tahun kewangan semasa, tetapi dengan perbelanjaan dibekukan pada tahun sebelumnya, ia terpaksa memotong kos tenaga manusia lain, seperti perekrutan, untuk menutup perbezaan itu.

Perbelanjaan tentera AS dijangka meningkat sebanyak 3.6% dalam tahun kewangan 2024, kepada kira-kira $830 bilion. Pentagon sudah pun mempunyai perbelanjaan lebih tinggi daripada sembilan belanjawan pertahanan terbesar berikutnya digabungkan. Selain itu, Presiden Joe Biden telah meminta kelulusan Kongres untuk peruntukan keselamatan kebangsaan tambahan sebanyak $106 bilion, termasuk $61.4 bilion bantuan tentera tambahan untuk Ukraine.

“Kami berhutang kepada anggota perkhidmatan alat yang diperlukan untuk berjaya,” kata Brown dalam suratnya. “Kami telah meminta mereka untuk memodenkan dan mempercepatkan keupayaan masa depan yang diperlukan untuk terus menghalang dan menyampaikan kuasa tempur yang boleh dipercayai. Kami memerlukan peruntukan penuh untuk kekal mendahului cabaran yang meningkat, akut dan tidak dijangka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.