Israel’s penyerbuan darat Rafah: Kemaskini langsung

(SeaPRwire) –   Bandar Rafah di selatan Gaza kini menampung 1.4 juta orang Palestin yang dipindahkan dari bahagian lain enklaf tersebut

Kereta kebal Israel memasuki bandar Rafah di selatan Gaza awal minggu ini, dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menegaskan bahawa operasi yang ditangguhkan selama beberapa bulan adalah penting untuk memastikan “kemenangan penuh” terhadap kumpulan bersenjata Palestin Hamas.

Rafah kini menampung kira-kira 1.4 juta orang Palestin yang dipindahkan dari bahagian lain Gaza akibat serangan udara dan serangan darat Israel sejak 7 Oktober.

PBB memberi amaran bahawa pencerobohan Israel akan menjadi “malapetaka” bagi orang awam, manakala Presiden AS Joe Biden mengancam untuk menghentikan penghantaran “senjata serangan” kepada Israel jika berlaku pencerobohan penuh bandar.

Netanyahu enggan mengalah kepada tekanan dari Washington, dengan berjanji bahawa Israel akan “berlawan dengan kuku jari” terhadap Hamas jika aliran senjata Amerika berhenti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.