Israelis dan Palestin memperdebatkan ‘Apa yang akan Jesus lakukan?’

(SeaPRwire) –   Sebagai Perang Gaza mencapai lima bulan, kedua belah pihak melancarkan pertikaian Kristian

Kedua-dua Israel dan Palestin telah menggunakan nama Jesus Kristus untuk menyokong tuntutan mereka ketika konflik yang kejam di Gaza mencapai tanda lima bulan.

Diplomat Palestin Riham Barghouti pertama kali menggunakan kenangan Jesus dari Nazareth dalam sesi Majlis Hak Asasi Manusia PBB awal minggu ini, ketika mengutuk tindakan tentera Israel di Gaza yang telah membunuh lebih 30,000 orang dan mencederakan lagi 70,000 setakat ini.

“Jesus dilahirkan di Palestin. Dan jika Jesus masih hidup, dia akan menangis jiwanya keluar kerana pembunuhan kanak-kanak di tanah di mana dia dilahirkan,” kata Barghouti.

Video 14 saat kenyataan itu dikongsi oleh Kementerian Luar Negeri Israel di laman , bersama-sama dengan kecaman yang pedas.

“Wakil-wakil Palestin di PBB sekali lagi berbohong. Jesus adalah orang Yahudi, dilahirkan di Judea, dan akan dibunuh secara kejam oleh Hamas atau diambil tebusan pada 7 Oktober. Delegasi Palestin ke PBB akan bertepuk tangan terhadap jenayah ini, seperti mereka lakukan sekarang,” kata kementerian itu.

Pos mereka dibuat pada Khamis, lima bulan tepat selepas kumpulan militan Palestin merampas kawalan kubu dan penempatan Israel berhampiran Gaza, membunuh kira-kira 1,200 orang dan mengambil lebih 200 tebusan.

Orang Kristian percaya Jesus dilahirkan kepada keluarga Yahudi dari Nazareth, kini bandar terbesar di Daerah Utara Israel. Bethlehem, ‘bandar kecil’ kelahiran Kristus, terletak pada masa itu dalam kerajaan Herodian yang dikuasai Rom. Kini ia merupakan bandar kira-kira 10 km selatan Baitulmuqaddis yang dibahagikan, di Wilayah Palestin yang dikuasai Palestin, yang secara sejarah didominasi oleh Kristian Arab dan kini mempunyai majoriti Muslim Arab.

Walaupun orang Yahudi menolak konsep keilahian Kristus sepenuhnya, orang Islam percaya beliau adalah salah satu nabi besar dan pendahulu Muhammad; satu bab al-Quran didedikasikan kepada ibunya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.