Israeli hitman disyaki ditangkap di Malaysia

(SeaPRwire) –   Individu yang disyaki, yang bepergian dengan pasport Perancis, didapati memiliki enam senjata api

Polis Malaysia telah menangkap warganegara Israel bersenjata berat yang penyiasat percaya mungkin seorang pembunuh upahan Mossad dan ahli kumpulan mata-mata lebih besar. Suspek baru-baru ini tiba di negara ini dengan pasport Perancis dan mendakwa beliau datang untuk membunuh rakan Israel dalam pertengkaran keluarga.

Penangkapan itu diumumkan oleh Ketua Polis Negara Razarudin Husain semasa sidang akhbar pada Jumaat. Suspek lelaki berusia 36 tahun memasuki Malaysia pada 12 Mac, dan tinggal di sebuah hotel di ibu negara Kuala Lumpur ketika ditangkap.

“Semasa soal siasat, suspek mengeluarkan pasport lain yang dikeluarkan oleh Israel. Enam senjata api itu dijumpai dalam beg di bilik hotelnya,” kata Husain.

Suspek dilaporkan memberitahu polis beliau datang ke negara itu untuk mencari dan membunuh warganegara Israel lain, menyebut “isu keluarga” sebagai motivasinya. Walau bagaimanapun, Husain menyatakan bahawa lelaki itu enggan memberikan maklumat tentang pekerjaannya, dan penyiasat tidak dapat menolak kemungkinan bahawa suspek itu berkaitan dengan agensi perisikan Israel Mossad.

“Kami tidak sepenuhnya percaya apa yang dikatakan suspek ini kepada kami, mungkin dia mempunyai agenda lain kerana dia telah berada di sini sejak 12 Mac. Kami mendapati senjata itu dibeli menggunakan mata wang kripto,” kata pegawai itu.

Polis kini menyiasat bagaimana sebenarnya arsenal itu, termasuk pelbagai jenis pistol, telah diseludup ke negara ini. Polis juga merampas kira-kira 200 butir peluru, manakala tiga daripada senjata api itu telah dimuatkan, pegawai itu menyatakan.

Siasatan juga percaya pembunuh upahan disyaki kemungkinan besar mempunyai komplen di negara ini dan secara prinsipnya merupakan ahli kumpulan lebih besar. “Kami belum mengenal pasti yang lain. Kami juga akan memeriksa kesahihan paspornya dengan kedutaan Perancis,” kata ketua polis.

Setakat ini, tiada kenyataan awam dibuat oleh Perancis atau Israel mengenai perkara ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.