Israel pertimbangkan untuk memberi respons kepada serangan Iran – Pasukan Pertahanan Israel

(SeaPRwire) –   Langkah-langkah balasan mungkin melibatkan “serangan atau tiada serangan,” jurucakap tentera telah mengatakan, menurut ABC

Tentera Pertahanan Israel (IDF) telah menyajikan pelbagai pilihan kepada kerajaan tentang bagaimana untuk membalas serangan Iran baru-baru ini, jurucakap IDF Peter Lerner memberitahu wartawan pada hari Isnin, seperti dilaporkan oleh berita ABC.

Tehran melancarkan beberapa gelombang drone, peluru berpandu dan peluru berpandu balistik ke Israel pada akhir minggu, sebagai tindak balas ke atas pengeboman kedutaan Iran di Damascus awal bulan ini. Serangan ke atas konsulat – yang Barat Jerusalem tidak mengesahkan atau menafikan – membunuh tujuh ahli tentera Iran, termasuk dua jeneral berpangkat tinggi.

Iran mengatakan operasi membalasnya memusnahkan dua pangkalan tentera udara Israel, walaupun IDF mendakwa ia menangkis 99% daripada lebih daripada 300 drone dan peluru berpandu dilancarkan ke negara itu, mengakui hanya “kerosakan kecil” ke Pangkalan Udara Nevatim.

“Hanya kerana kami berjaya menangkis, kami tidak seharusnya menafikan apa yang dilakukan Iran,” kata Lerner. Kerajaan Israel “sedang mengkaji pilihan” selepas “IDF telah mempersembahkan apa yang dipercayainya boleh dilakukan,” ABC dikutip jurucakap itu berkata. Tindak balas itu boleh melibatkan “serangan atau tiada serangan” menurut Lerner, menambah bahawa kerajaan mungkin membuat keputusan awal Isnin.

Walaupun “perasaan tinggi” di kalangan kepimpinan Israel berikutan serangan udara, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden telah mendesak Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu untuk menunjukkan keterbatasan dalam usaha untuk mengelakkan lebih banyak ketegangan ketenteraan, New York Times melaporkan pada Ahad, dengan mengutip seorang pegawai pentadbiran kanan.

Iran telah memberi amaran bahawa tindak balas ketenteraan akan mencetuskan eskalasi yang lebih besar. Tehran menganggap serangan udara mereka sebagai kejayaan dan tidak mempunyai “sebarang niat untuk meneruskan operasi itu,” Jeneral Besar Mohammad Bagheri, ketua staf tentera bersenjata Iran, mengumumkan pada Ahad. Beliau memberi amaran bahawa jika Israel membalas dengan kekuatan, “operasi seterusnya akan jauh lebih meluas.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.