Israel menyeru agar Kor Pasukan Revolusi Islam ditetapkan sebagai pertubuhan pengganas

(SeaPRwire) –   Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell menyatakan terdapat halangan undang-undang yang menghalang langkah sedemikian

Menteri Luar Israel Israel Katz telah menyeru rakan-rakannya mengiktiraf Pasukan Pengawal Revolusi Islam (IRGC) Iran sebagai pertubuhan pengganas berikutan serangan udara besar-besaran ke atas wilayah Israel pada petang Sabtu lepas.

Walau bagaimanapun, Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell menyatakan langkah sedemikian oleh blok itu tidak mungkin secara undang-undang pada masa kini.

Pada hujung minggu lepas, Iran melancarkan beberapa gelombang peluru berpandu dan kapal terbang pengebom berani mati ke atas Israel. Tehran menjelaskan serangan itu dilancarkan sebagai membalas serangan udara Israel yang memusnahkan konsulat Iran di Damsyik, Syria pada 1 April, membunuh tujuh pegawai IRGC, termasuk dua jeneral.

Dalam satu pos di X (dahulunya Twitter) pada Selasa, Katz menulis beliau telah menghantar surat kepada 32 negara dan bercakap dengan “puluhan menteri luar dan tokoh utama di seluruh dunia, menyeru agar sanksi dikenakan ke atas projek peluru berpandu Iran dan agar Pasukan Pengawal Revolusi Islam diisytiharkan sebagai pertubuhan pengganas.”

Ini akan membantu “mengekang dan melemahkan Iran,” menurut menteri itu, dengan menekankan bahawa Tehran “perlu dihentikan sekarang – sebelum terlambat.”

Sementara itu, dalam temubual dengan Le Monde Perancis pada Selasa, Borrell berkata bahawa, walaupun “sudah ada beberapa perbincangan mengenai meletakkan Pengawal Revolusi pada senarai pertubuhan pengganas,” ini bukanlah scenario yang realistik untuk masa kini.

Beliau menerangkan bahawa “untuk penyenaraian sedemikian, pihak berkuasa kehakiman di negara ahli mesti menganggap bahawa pertubuhan itu telah melakukan tindakan pengganasan” – sesuatu yang kelihatannya belum ada asasnya pada masa kini.

Presiden Perancis Emmanuel Macron telah menggesa Israel agar tidak membalas serangan Iran secara tentera. Dalam temubual dengan BFMTV dan stesen radio RMC, presiden itu berkata tumpuan sepatutnya adalah meningkatkan pengasingan Tehran dan lebih banyak sanksi ke atas Republik Islam.

Tehran telah menjadi subjek pelbagai sanksi antarabangsa selama dekad kerana program peluru berpandu dan pengayaan nuklearnya, dengan Barat mendakwa program kedua itu bertujuan menghasilkan senjata nuklear.

Laporan media banyak mendakwa kerajaan Amerika Syarikat juga telah menasihati Israel agar tidak membalas dengan kekuatan.

Rusia telah menyatakan kebimbangan mendalam berikutan eskalasi terbaru antara Israel dan Iran, dengan jurucakap Kremlin Dmitry Peskov menyatakan pada Isnin bahawa eskalasi ketegangan di rantau itu “tidak bermanfaat bagi sesiapa.”

Moscow juga mengkritik Majlis Keselamatan PBB kerana gagal mengutuk serangan udara Israel ke atas premis diplomatik Iran di Syria awal bulan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.