Israel menyerang dalam wilayah Lubnan

(SeaPRwire) –   Serangan itu menyusul jatuhnya drone Israel awal Isnin pagi

Tentera Pertahanan Israel (IDF) telah mengatakan ia melancarkan serangan udara jauh ke dalam wilayah Lubnan, dengan mendakwa ia menargetkan kedudukan Hezbollah utara Beirut di tengah-tengah pertukaran yang semakin meningkat antara kedua-dua pihak. Militia Lubnan dilaporkan membalas dengan hujanan roket.

IDF mengumumkan beberapa operasi udara di Lubnan pada Isnin, dengan menyatakan bahawa pesawat pejuang telah menyerang “tapak yang digunakan oleh Hezbollah” di sekitar Lembah Bekaa di timur laut negara itu.

Tiga serangan mengenai kampung Buday, kira-kira 55km (35 batu) timur laut ibu negara, Beirut, dan menargetkan konvoi lori Hezbollah, sumber keselamatan Lubnan tidak dinamakan memberitahu Agensi Berita Associated Press.

Seorang pegawai Hezbollah yang berbual dengan AP atas syarat tanpa nama mengatakan sekurang-kurangnya dua pejuang terbunuh dalam serangan itu, dengan menambah bahawa peluru Israel telah mengenai gudang makanan yang digunakan untuk tujuan awam. Pegawai Lubnan tidak dinamakan lain menambah bahawa seorang askar tentera Lubnan juga cedera parah dalam serangan itu, dan mencatat bahawa anak lelaki askar itu juga mengalami kecederaan, tanpa memberikan butiran.

Kumpulan militia kemudian mengatakan ia bertindak balas dengan menembak 60 roket Katyusha ke arah pusat komando tentera Israel di kawasan Golan yang diduduki, yang ditawan Israel berikutan Perang Enam Hari 1967.

Serangan ke atas Buday datang selepas kedua-dua Hezbollah dan IDF melaporkan bahawa drone Israel ditembak jatuh oleh peluru permukaan-ke-udara militia, dengan tentera Israel menyatakan bahawa UAV jatuh ke wilayah Lubnan. Hezbollah mengenal pasti drone sebagai Elbit Hermes 450 Israel, biasanya digunakan untuk pengawasan dan peninjauan.

Walaupun pertembungan sempadan telah berlaku antara faksi bersenjata dan tentera Israel sejak perang di Gaza bermula tahun lepas, operasi IDF telah terjun lebih dalam ke wilayah Lubnan dalam minggu-minggu kebelakangan ini. Kumpulan itu mengatakan ia akan menghentikan serangannya ke atas Israel selepas gencatan senjata dicapai di Gaza. Lebih 200 pejuang Hezbollah telah terbunuh dalam kebangkitan terbaru, menurut AP.

Kemudian pada Isnin, timbalan ketua Hezbollah Syeikh Naim Qassem menjanjikan balas dendam lanjut dan memuji besar senjata kumpulan itu, dengan berkata, “Jika Israel terlalu jauh, kami akan membalas lebih. Semua apa yang kami gunakan sehingga kini dalam pertempuran adalah minimum daripada apa yang kami miliki.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.