Israel mengerahkan lebih ramai anggota tentera simpanan

(SeaPRwire) –   Dua briged tambahan dipanggil untuk berjuang di Gaza, tentera berkata

Israel akan memanggil dua briged tambahan untuk operasi di Gaza, tentera mengumumkan pada Ahad.

Lebih banyak askar simpanan diperlukan di barisan hadapan “untuk mempertahankan Negara Israel dan memastikan keselamatan rakyatnya,” Tentera Pertahanan Israel (IDF) berkata dalam kenyataan.

Pengumuman itu datang seminggu selepas Israel menarik kebanyakan pasukannya dari darat enklaf itu, dalam apa yang pihak pemerintah tentera menggambarkan sebagai persiapan untuk misi di bandar Rafah.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berada di bawah tekanan daripada rakan koalisi untuk menghantar pasukan darat ke bandar di sempadan Mesir itu, di mana lebih 1.3 juta orang Palestin dianggarkan berdesak-desakan. Amerika Syarikat, pembekal utama bantuan tentera kepada Israel, menyatakan kebimbangan bahawa operasi di Rafah akan menyebabkan kematian orang awam yang besar.

Ahli kerajaan Israel, termasuk Netanyahu, telah mengekalkan bahawa negara Yahudi itu tidak dapat mencapai matlamat utama yang dinyatakan untuk menewaskan kumpulan militan Palestin Hamas tanpa memasuki Rafah.

Pengumuman pada Ahad datang selepas bantuan Barat membantu pasukan Israel menangkis serangan roket dan drone Iran. Tehran melancarkan serangan balas kerana serangan udara pada konsulatnya di Damsyik pada 1 April, yang dituduhnya ke atas Israel. IDF mendakwa bersama rakan-rakannya, ia telah menghentikan hampir 99% projektil Iran.

Mengenai serangan Iran, Jurucakap IDF Daniel Hagari menekankan bahawa tentera Israel “tidak hilang fokus” terhadap matlamatnya di Gaza. “Hamas dan Iran mahu menyulut Timur Tengah dan meningkatkan ketegangan serantau,” katanya.

Kemusnahan semasa di Gaza dipicu oleh serangan Hamas ke selatan Israel pada Oktober, di mana kira-kira 1,200 orang terbunuh dan puluhan diambil sebagai tebusan. Lebih 33,000 orang Palestin terbunuh akibat balasan Israel, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.