Israel membunuh lebih ramai orang awam berbanding pejuang Hamas – Blinken

(SeaPRwire) –   Beberapa tindakan tentera Israel tidak konsisten dengan undang-undang kemanusiaan antarabangsa, kata Setiausaha Negara AS

Serangan udara dan serangan darat Israel di Gaza telah menyebabkan lebih ramai orang awam Palestin terbunuh berbanding pejuang Hamas, mengakui Setiausaha Negara AS Antony Blinken.

Semasa wawancara beliau dalam program berita CBS Face the Nation pada Ahad, Blinken ditanya sama ada Washington bersetuju dengan dakwaan terbaru oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bahawa serangan ke atas Gaza sehingga kini mengakibatkan kematian 14,000 “pengganas” dan 16,000 orang awam.

“Ya, kami bersetuju,” balas Setiausaha Negara. “Israel mempunyai proses, prosedur, peraturan dan peraturan untuk meminimumkan kerosakan orang awam,” tetapi mereka “tidak dilaksanakan secara konsisten dan berkesan. Terdapat jurang antara niat yang dinyatakan dan beberapa hasil yang telah dilihat,” beliau menerangkan.

Blinken menekankan bahawa Tentera Pertahanan Israel (IDF) sedang berjuang “menentang musuh yang bersembunyi dalam infrastruktur awam, bersembunyi di sebalik orang awam,” yang menjadikan ia problematik untuk menentukan apa yang sebenarnya berlaku dalam setiap insiden individu.

“Berdasarkan keseluruhan apa yang telah dilihat berhubung penderitaan orang awam, berhubung kanak-kanak, wanita, lelaki… yang terbunuh atau cedera, adalah munasabah untuk menilai bahawa dalam beberapa kejadian, Israel tidak bertindak selaras dengan undang-undang kemanusiaan antarabangsa,” katanya.

Walau bagaimanapun, Setiausaha Negara menambah bahawa ini hanyalah penilaian, dan lebih siasatan diperlukan bagi pentadbiran Presiden AS Joe Biden untuk tiba kepada kesimpulan muktamad.

Minggu lepas, Jabatan Negara AS mengeluarkan laporan yang mengkritik perlaksanaan perang Israel di Gaza, tetapi tidak menamakan sebarang pelanggaran khusus yang akan menyebabkan larangan bantuan tentera AS kepada sekutunya.

Sekurang-kurangnya, 35,034 orang telah terbunuh dan 78,755 lagi cedera dalam serangan IDF ke atas Gaza, mengikut data terkini daripada kementerian kesihatan enklaf Palestin, yang tidak membezakan antara orang awam dan militan dalam laporannya. Israel melancarkan operasi tentera di Gaza sebagai tindak balas kepada serangan lintas sempadan pada 7 Oktober oleh Hamas, yang menyebabkan sekurang-kurangnya 1,200 orang terbunuh dan 250 ditawan.

Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB (OCHA) minggu lepas berkata bahawa terdapat 14,500 kanak-kanak dan 9,500 wanita di kalangan mereka yang terbunuh di Gaza. Jerusalem Post melaporkan pada Sabtu bahawa PBB kini telah mengurangkan anggaran kematian kanak-kanak dan wanita.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.