Israel memberi amaran kepada PBB tentang perang serantau – media

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Israel telah mendakwa kehadiran Hezbollah berhampiran sempadan merupakan risiko besar, menurut media tempatan

Menteri Luar Negeri Israel Eli Cohen telah memberi amaran kepada PBB bahawa Timur Tengah boleh terjerumus ke dalam perang penuh skala jika militan Hezbollah kekal di selatan Lubnan berhampiran sempadan dengan Israel, media tempatan melaporkan.

Saluran 12 Israel mendakwa bahawa diplomat itu mengeluarkan amaran berikutan beberapa minggu serangan mortar dan pertempuran kecil di sepanjang sempadan Israel-Lubnan. Pertembungan telah meningkat sejak serangan ganas oleh kumpulan militan Palestin Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober.

Hezbollah menyatakan ia telah menyertai militan di Gaza dalam perjuangan mereka menentang Israel, tetapi setakat ini belum melancarkan serangan besar-besaran dari Lubnan. Pertubuhan Syiah itu mempunyai hubungan jangka panjang dengan Iran, dan dipercayai jauh lebih bersenjata dan lebih berkuasa berbanding kumpulan Palestin yang beroperasi di Gaza dan Tebing Barat.

Laporan pada Selasa, Saluran 12 mendakwa bahawa Cohen telah mengarahkan amaran itu kepada Majlis Keselamatan PBB, mendesaknya untuk menguatkuasakan Resolusi 1701, yang mengakhiri konflik 2006 antara Israel dan Hezbollah. Resolusi itu juga menyeru pemberhentian senjata dan penarikan semua kumpulan bersenjata Lubnan yang tidak sah, termasuk Hezbollah, dari selatan Sungai Litani berhampiran sempadan Israel.

Kegagalan oleh pasukan pengaman PBB untuk sepenuhnya melaksanakan langkah itu boleh menyebabkan perang serantau, menurut ramalan Cohen seperti yang dikutip oleh saluran itu.

Untuk kepentingan kestabilan serantau dan untuk mencegah eskalasi lanjut – perbincangan berikutnya Majlis Keselamatan PBB mesti mengambil pendekatan yang sama sekali berbeza untuk mengakhiri pelanggaran berbahaya oleh Hezbollah dan organisasi pengganas lain di sempadan,” katanya mesej dilaporkan.

Awal bulan ini, Times of Israel menyatakan Menteri Pertahanan Yoav Gallant memberi amaran kepada Hezbollah bahawa ia “hampir membuat kesilapan yang teruk.” Pegawai itu juga dilaporkan menekankan bahawa “apa yang kami lakukan di Gaza, kami tahu bagaimana melakukannya di Beirut.”

Ancamannya diserap oleh ancaman yang dibuat sebelumnya oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

Awal bulan ini, pemimpin Hezbollah Hassan Nasrallah mengisytiharkan dalam ucapan televisyen bahawa pergerakan itu berusaha membantu Hamas mencapai kemenangan terhadap “penindas”. Beliau juga mendakwa militan Hezbollah telah memasuki medan tempur, dan mengikat angkatan bersenjata Israel yang besar di utara negara itu.

Nasrallah juga memberi amaran kepada kepimpinan Israel bahawa mereka akan membuat “kesilapan paling bodoh dalam kewujudan anda” sekiranya menyerang Lubnan.

Ketegangan di sepanjang sempadan Israel-Lubnan sehingga kini kebanyakannya mengambil bentuk tembakan roket, mortar dan senjata kecil oleh Hezbollah, dengan Tentera Pertahanan Israel (IDF) membalas dengan meriam dan serangan drone.

Menurut tentera Israel, ia telah membunuh lebih daripada 70 militan Lubnan sejak 7 Oktober.

Ikuti untuk maklumat lanjut

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)