Israel melancarkan serangan udara ke atas Rafah: Kemas kini langsung

(SeaPRwire) –   Pesawat pejuang IDF mengebom bandar rakyat Palestin Rafah di hadapan serangan darat yang lama dijanjikan

Pesawat pejuang Israel mengebom sasaran di bandar rakyat Palestin Rafah pada malam Isnin, beberapa jam selepas Tentera Pertahanan Israel (IDF) memberi amaran kepada orang awam di kawasan itu bahawa ia sedang bersiap sedia untuk mengebom bandar itu dengan “kekuatan yang sangat besar“.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah mengancam selama beberapa bulan untuk menghantar tentera ke bandar itu, dengan mengatakan bahawa operasi sedemikian perlu untuk menjamin Israel mencapai “kemenangan penuh” ke atas Hamas.

Rafah kini menjadi rumah kepada kira-kira 1.4 juta orang Palestin yang terpaksa berpindah dari utara dan pusat Gaza, dan PBB telah memberi amaran bahawa serangan darat Israel akan menjadi “malapetaka” bagi orang awam ini.

Di tengah-tengah kecaman yang hebat dari AS, EU, dan puluhan negara dan organisasi antarabangsa yang lain, Netanyahu berjanji minggu lepas untuk terus maju dengan operasi itu. PM Israel juga menyatakan bahawa beliau akan terus dengan serangan ke atas Rafah walaupun persetujuan gencatan senjata dicapai dengan Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.