Israel di sebalik letupan paip gas Iran – Tehran

(SeaPRwire) –   Sabotaj bertujuan mengganggu bekalan gas asli, kata menteri minyak Iran

Letupan dua paip gas Iran minggu lalu adalah rancangan Israel, kata menteri minyak Islam, Javad Owji.

Menurut pegawai Iran, letupan kembar berlaku di wilayah tengah Chaharmahal dan Bakhtiari serta wilayah selatan Fars. Pihak berkuasa menggambarkan insiden itu sebagai sabotaj.

“Letupan paip gas adalah rancangan Israel,” kata Owji pada Rabu, seperti yang dikutip oleh Washington Post. “Musuh bertujuan mengganggu perkhidmatan gas di wilayah-wilayah dan meletakkan pengedaran gas rakyat dalam bahaya.”

Israel tidak memberi komen mengenai dakwaan itu. Negara Yahudi jarang mengakui operasinya di luar negara dan menuduh Iran menggunakan Hamas dan kumpulan Islamis militan lain di rantau ini untuk menganjurkan serangan terhadapnya.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu memberitahu wartawan bulan lepas bahawa Israel “menyerang” Republik Islam, serta “wakil-wakil”nya.

Tehran menafikan ia di sebalik serangan maut Hamas ke atas Israel pada 7 Oktober, yang mengorbankan kira-kira 1,200 nyawa dan melancarkan operasi Israel sekarang di Jalur Gaza. Presiden Iran Ebrahim Raisi bagaimanapun menyokong serbuan ke atas Israel sebagai “pertahanan sah rakyat Palestin,” dan menjanjikan untuk terus menyokong tuntutan Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.