Israel akan membuka semula persimpangan sempadan Gaza untuk bantuan

(SeaPRwire) –   Kerajaan akan benarkan penghantaran melalui semak Erez untuk bantuan

Israel telah bersetuju untuk membenarkan penghantaran bantuan kemanusiaan ke Gaza Utara melalui semak Erez, yang ditutup berikutan serangan Hamas pada 7 Oktober. Keputusan itu datang selepas kemarahan antarabangsa terhadap pembunuhan tujuh sukarelawan asing oleh Pertahanan Israel (IDF).

“Israel akan membenarkan penghantaran bantuan kemanusiaan sementara melalui [pelabuhan] Ashdod dan semak Erez,” kata pejabat Perdana Menteri Benjamin Netanyahu pada awal pagi Jumaat.

“Bantuan bertambah ini akan mencegah krisis kemanusiaan dan perlu untuk memastikan pengekalan pertempuran dan mencapai matlamat perang,” kata pejabat Netanyahu.

Semak Erez telah ditutup hampir enam bulan lalu apabila Israel mengisytiharkan sekatan hampir keseluruhan terhadap enklaf Palestin.

Bantuan itu sejak itu dihantar melalui semak Rafah yang sesak di selatan Gaza, berhampiran sempadan dengan Mesir, atau dilepaskan melalui udara. Kumpulan bantuan mengatakan bahawa aliran semasa hanyalah sebahagian daripada apa yang diperlukan, dengan PBB memberi amaran pada bulan lepas bahawa sebanyak 1.1 juta orang – separuh penduduk Gaza – mengalami kekurangan makanan.

Tekanan antarabangsa terhadap Israel meningkat selepas IDF membom konvoi bantuan pada Isnin, membunuh tujuh sukarelawan asing untuk kumpulan bantuan World Central Kitchen. Tentera Israel mengatakan serangan udara adalah akibat “pengenalpastian salah,” dan berjanji menyiasat insiden itu.

BUTIR-BUTIR LANJUT AKAN MENYUSUL

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.