Iran merampas kapal kontena yang berkaitan dengan Israel (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Rampasan tersebut berlaku selepas Tehran berjanji untuk memberi Israel tamparan

Anggota komando Iran telah menyerbu sebuah kapal kontena yang dikendalikan Israel di Teluk Parsi dan mengambil alih kawalan kapal tersebut. Menteri Luar Israel Israel Katz mengutuk “operasi lanun” dan menyeru Barat mengenakan sekatan terhadap Tehran.

MSC Aries dinaiki oleh tentera Tentera Laut Kor Pengawal Revolusi Islam (IRGC) ketika ia melalui Selat Hormuz sekitar tengah hari pada hari Sabtu. Setelah berada di bawah kawalan IRGC, ia dibawa ke perairan wilayah Iran, media negara Iran melaporkan.

Rakaman video yang dikongsi dalam talian menunjukkan anggota komando IRGC meluncur ke geladak kapal dari helikopter.

MSC Aries yang berbendera Portugis dikendalikan oleh Zodiac Maritime, sebuah syarikat perkapalan yang dimiliki oleh jutawan Israel Eyal Ofer. Pada saat rampasan itu berlaku, ia sedang belayar melewati pelabuhan Fujairah di Emiriah dengan transpondernya dimatikan, Associated Press melaporkan. Dengan Iran mengawal Selat Hormuz dan pemberontak Houthi Yaman menyerang kepentingan perkapalan Israel di Laut Merah, adalah amalan biasa bagi kapal yang mempunyai kaitan dengan Israel untuk melumpuhkan data pengesanan mereka ketika berlayar di rantau tersebut.

Sejak 2019, Iran telah beberapa kali merampas kapal Israel dan Barat di Selat Hormuz semasa ketegangan meningkat. Tehran biasanya memberikan justifikasi undang-undang untuk rampasan ini, tetapi tidak memberikan penjelasan sedemikian pada hari Sabtu.

Bagaimanapun, rampasan pada hari Sabtu berlaku dua minggu selepas serangan udara Israel yang didakwa terhadap sebuah konsulat Iran di ibu negara Syria, Damsyik. Serangan tersebut membunuh tujuh pegawai Quds Force IRGC, termasuk dua jeneral. 

Pemimpin Tertinggi Iran Ayatollah Ali Khamenei berjanji untuk memberi Israel “tamparan” sebagai tindak balas, dan pegawai Amerika memberi amaran pada hari Jumaat bahawa Tehran mungkin bersiap sedia untuk serangan dron dan peluru berpandu besar-besaran di tanah Israel pada hujung minggu. Tidak jelas sama ada Iran merancang serangan selanjutnya selepas merampas MSC Aries.

Menteri Luar Israel Israel Katz mengutuk rampasan itu, menuduh “rejim jenayah” Khamenei “melakukan operasi lanun yang melanggar undang-undang antarabangsa.”

“Saya menyeru Kesatuan Eropah dan dunia bebas untuk segera mengisytiharkan kor Pengawal Revolusi Iran sebagai organisasi pengganas dan mengenakan sekatan ke atas Iran sekarang,” tulisnya di X.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.