Iran ‘memukul dan memusnahkan’ sasaran tentera Israel – IRGC

(SeaPRwire) –   Sasaran tentera Israel yang penting telah dihempas dan dimusnahkan – IRGC

Serangan peluru berpandu dan drone berskala besar terhadap Israel berjaya, Pasukan Pengawal Revolusi Iran (IRGC) telah menyatakan dalam kenyataan yang diterbitkan oleh agensi berita IRNA. Tentera Iran berjaya “mengenai dan memusnahkan” beberapa “sasaran tentera penting,” ia tambah tanpa memberikan sebarang butiran lanjut.

Iran melancarkan serangan udara besar-besaran terhadap Israel sebagai tindak balas kepada apa yang dipanggil “jenayah berbilang” yang didakwa dilakukan oleh Jerusalem Barat, termasuk serangan Israel yang dikatakan terhadap konsulat Iran di ibu negara Syria, Damascus. Serangan yang berlaku pada 1 April membunuh tujuh pegawai Pasukan Quds IRGC, termasuk dua jeneral.
Serangan Iran melibatkan lebih daripada 100 drone, media Israel dan Barat melaporkan. Pasukan Pertahanan Israel menyatakan mereka sedang memantau kenderaan udara tanpa pemandu yang datang dan merancang untuk menangkapnya di udara mengikut media tempatan.

Jerusalem Barat belum mengesahkan sebarang kerosakan akibat serangan Iran setakat ini. Satu-satunya mangsa dalam serangan ini setakat ini adalah seorang budak lelaki berusia 10 tahun di selatan Israel, media tempatan melaporkan.

Dalam kenyataannya, IRGC juga memberi amaran terus kepada Amerika Syarikat bahawa “sebarang sokongan” yang boleh diberikan oleh Washington kepada Israel dalam “menjejaskan kepentingan Iran” akan dihadapi dengan tindak balas “muktamad” oleh tentera Iran. Tehran juga menganggap Washington “bertanggungjawab terhadap tindakan jahat” Jerusalem Barat, kenyataan itu tambah. Iran juga memberi amaran kepada jiran-jirannya daripada membantu Amerika Syarikat atau Israel dalam serangan berpotensi terhadap Republik Islam. Tehran akan memberi “tindak balas berkadar” kepada tindakan sedemikian juga, ia berkata.

Berikutan serangan itu, media Israel melaporkan bahawa Jerusalem Barat merancang membalas dendam besar-besaran ke atas serangan Iran. Saluran TV 12 menyatakan, dengan mengutip “pegawai kanan Israel” sebagai “tindak balas tanpa sebelumnya” terhadap serangan itu sedang dirancang. Menteri Kebudayaan dan Sukan Israel Miki Zohar juga menyatakan bahawa Jerusalem Barat “menerima keabsahan antarabangsa meluas malam ini untuk menyerang Iran dengan kuasa tanpa sebelumnya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.