Iran akan membebaskan anak kapal kapal yang ditahan berkaitan Israel – menteri luar negeri

(SeaPRwire) –   Sebuah kapal kontena berbendera Portugal ditahan pada 13 April

Crew kapal berbendera Portugal yang baru-baru ini ditahan oleh Pasukan Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC), telah diberi akses konsular dan akan dibebaskan, media tempatan melaporkan pada Sabtu, mengutip kementerian luar negeri Iran.

IRGC menyerbu kapal kontena beroperasi Israel dengan krew 25 orang, dilaporkan termasuk warga India dan Rusia, di Teluk Parsi pada 13 April dan mengambil kawalan kapal tersebut.

MSC Aries dilalui ketika ia merentasi Selat Hormuz. Sekali di bawah kawalan IRGC, ia dibawa ke perairan wilayah Iran.

Dalam panggilan telefon, Menteri Luar Negeri Iran Hossein Amir-Abdollahian dilaporkan memberitahu rakannya Portugal Paulo Rangel bahawa Iran menganggap pembebasan anak kapal “sebagai isu kemanusiaan”.

“Kami telah mengumumkan kepada duta mereka di Tehran akses perkhidmatan konsular, pembebasan, dan ekstradisi,” kata rasmi itu, seperti yang dikutip oleh media tempatan.

Menteri Luar Negeri Iran tidak menentukan bila ahli krew akan dibebaskan.

Menurut Reuters, kementerian luar negeri Iran berkata Aries ditahan kerana “melanggar undang-undang maritim” dan tiada keraguan ia berkaitan dengan Israel.

MSC Aries berbendera Portugal yang dioperasikan oleh Zodiac Maritime, syarikat pengangkutan dimiliki oleh jutawan Israel Eyal Ofer. Ketika penangkapan, ia berlayar melalui pelabuhan Emirati Fujairah dengan pemancar transponder dimatikan, Associated Press melaporkan. Dengan Iran menguasai Selat Hormuz dan pemberontak Houthi Yemen menyerang kepentingan pengangkutan Israel di Laut Merah, amalan piawai untuk kapal berkaitan Israel mematikan data pelacakan mereka ketika berlayar di rantau ini.

Penangkapan Aries datang dua minggu selepas serangan udara Israel yang didakwa pada konsulat Iran di ibu negara Syria Damascus. Tujuh pegawai Pasukan Quds IRGC, termasuk dua jeneral, dilaporkan terbunuh dalam serangan itu.

Penahanan kapal bertepatan dengan serangan balas Iran terhadap Israel. Pada 13 April, Tehran melancarkan apa yang dianggarkan beratus-ratus peluru berpandu dan drone letupan pada sasaran di negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.