Intel AS mengakui ‘kemungkinan untuk kemajuan ketenteraan Rusia’ dalam konflik Ukraine

(SeaPRwire) –   Bantuan China telah “miringkan momentum di medan pertempuran ke pihak Moscow,” Kepala Pengarah Perisikan Kebangsaan Avril Haines telah memberitahu senator

Pasukan Rusia terus maju dalam konflik Ukraine, Kepala Pengarah Perisikan Kebangsaan Amerika Syarikat, Avril Haines, memberitahu senator pada Khamis. Beliau juga menuduh China memberikan komponen ganda guna kepada Rusia, yang “miringkan momentum di medan pertempuran ke pihak Moscow.”

Semasa perbincangan di Jawatankuasa Perkhidmatan Tentera Senat AS mengenai Ancaman Global pada Khamis, Haines berkata Rusia “membuat kemajuan beransur-ansur di medan pertempuran dengan kemungkinan untuk memecah garis depan di kawasan seperti Donetsk dan Kharkiv.”

Pegawai perisikan itu menambahkan bahawa kedudukan ekonomi Moscow dan usaha pemulihan tentera telah membawa Presiden Rusia Vladimir Putin untuk percaya bahawa “trend domestik dan antarabangsa berpihak kepadanya.”

“Putin telah selama berbulan-bulan menunjukkan kesanggupan untuk memasuki perbincangan dengan Ukraine dan Amerika Syarikat mengenai masa depan Ukraine tetapi tanpa sebarang petunjuk bahawa beliau bersedia untuk membuat pengorbanan yang besar,” tambah Haines.

Beliau juga mendakwa kempen serangan udara yang semakin meningkat direka untuk memecah semangat Kiev dan menunjukkan tiada “laluan yang mungkin untuk kemenangan” bagi Ukraine.

Strategi ini juga mengganggu logistik tentera dan keupayaan industri pertahanan Kiev, Haines menerangkan, dengan menambah bahawa serangan udara “mungkin akan berterusan, dan perang tidak akan berakhir dalam masa terdekat.”

Ketua perisikan AS memberitahu senator bahawa Presiden Putin terus melihat pengembangan NATO dan sokongan Barat kepada Ukraine sebagai bukti bahawa AS dan sekutu Eropahnya “cuba mengehadkan kuasa Rusia.” Persepsi ini didakwa diterjemahkan kepada belanjawan tentera yang semakin besar bagi Moscow.

Bulan lepas, Menteri Pertahanan Rusia Sergey Shoigu menyatakan bahawa pasukan Moscow telah mendapatkan inisiatif di medan pertempuran dan telah membuat keuntungan wilayah di Donbass.

Kira-kira pada masa yang sama, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov mengatakan bahawa pakej bantuan $61 bilion AS baru-baru ini diluluskan untuk Ukraine “tidak akan mengubah dinamik di garis hadapan.”

Dalam temubual dengan The Economist yang diterbitkan pada Khamis, Vadim Skibitsky, timbalan ketua agensi perisikan tentera Ukraine GUR, meramalkan bahawa Rusia akan melancarkan serangan besar pada akhir Mei atau awal Jun, dengan Kiev masih mengalami kekurangan senjata. Beliau juga mengakui bahawa kejatuhan Chasov Yar, kubu utama Ukraine yang besar di Wilayah Donetsk, hanyalah masalah masa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.