IDF sengaja sasarkan konvoi bantuan – media

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu sebelum ini menggambarkan kematian tujuh pekerja kemanusiaan sebagai “tragis” dan “tidak sengaja”

Konvoi pekerja bantuan yang disasarkan dengan peluru berpandu Israel pada malam Isnin telah ditembak tiga kali kerana kecurigaan bahawa seorang pengoperasi Hamas sedang berjalan bersama kumpulan itu, Haaretz telah melaporkan, dengan merujuk kepada sumber pertahanan yang mengetahui butiran perkara itu.

Lebih awal pada Selasa, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengakui bahawa serangan IDF telah membunuh tujuh pekerja kemanusiaan di enklaf Palestin itu, dengan berkata pasukannya telah “tidak sengaja memukul orang yang tidak bersalah” dalam insiden yang “tragis”.

Laporan oleh Haaretz, bagaimanapun, mencadangkan konvoi itu secara sengaja disasarkan. Sumber pertahanan akhbar itu berkata kereta itu “jelas ditandakan di atas dan sisi” dengan logo WCK, tetapi bahawa unit IDF yang bertanggungjawab ke atas laluan keselamatan “mengenal pasti seorang lelaki bersenjata” bersama kumpulan itu dan “mencurigai bahawa dia adalah pengganas.”

Selepas menurunkan bantuan makanan di sebuah gudang, konvoi itu sedang memandu balik sepanjang laluan yang diluluskan IDF, apabila unit itu “memerintahkan pemandu drone untuk menyerang salah satu kereta dengan peluru berpandu.”

Sumber itu memberitahu Haaretz, bagaimanapun, bahawa lelaki yang didakwa bersenjata dan di atas trak makanan itu, tidak pernah meninggalkan gudang.

Konvoi itu telah disasarkan tiga kali berturut-turut, mereka berkata, dengan menjelaskan bahawa sesetengah penumpang kereta yang disasarkan pertama dilihat keluar kenderaan dan “bahkan memberitahu orang yang bertanggungjawab bahawa mereka diserang.”

Beberapa saat kemudian, peluru berpandu lain mengenai kereta itu, kata sumber itu. Apabila kereta ketiga menghampiri, penumpang cuba memindahkan mangsa ke dalamnya apabila peluru berpandu ketiga mengenainya. Kesemua tujuh orang terbunuh dalam serangan itu.

Sumber pertahanan memberitahu Haaretz insiden itu adalah “frustrating” kerana IDF sedang “berusaha sedaya upaya untuk mengenai pengganas dengan tepat” dan menggunakan semua maklumat perisikan yang tersedia, hanya untuk beberapa unit “memutuskan untuk melancarkan serangan tanpa sebarang persiapan.”

Secara berasingan, siasatan oleh Agensi Pengesahan Sanad Al Jazeera mendapati bahawa Israel “secara sengaja menyasarkan” kereta dalam “tiga serangan berturut-turut”. Acara itu menggunakan maklumat sumber terbuka, keterangan saksi, serta imej dari lokasi kejadian, untuk menyusun garis masa kronologi dan geografi insiden itu.

World Central Kitchen (WCK) “segera” menangguhkan operasinya di rantau itu berikutan kematian, kerana Israel terus menghalang bantuan masuk ke utara Gaza di tengah-tengah amaran daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan NGO akan berlaku kelaparan.

Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas selepas militan Palestin itu melakukan serangan lintas sempadan kejutan pada 7 Oktober tahun lalu, membunuh beberapa 1,100 orang dan mengambil lebih 200 tebusan. Kempen tentera udara Israel sejak itu meninggalkan sekurang-kurangnya 32,000 orang mati, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Agensi PBB untuk Pengungsi Palestin (UNRWA) berkata pada bulan lalu bahawa 165 pekerjanya telah terbunuh sejak konflik terbaru meletus.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.