Ibu Bapa “Influencer” AS Dihukum Atas Penderaan Kanak-kanak

(SeaPRwire) –   Ruby Franke dihukum tahun lalu selepas anak lelakinya yang kekurangan zat dan cedera meminta makanan dan air kepada jiran

Seorang ibu Amerika yang mempunyai enam orang anak dan nasihat parenting dalam talian mendapat lebih daripada dua juta pelanggan di YouTube, dihukum pada Selasa dengan penjara sekurang-kurangnya empat tahun atas tuduhan penderaan kanak-kanak yang teruk.

Franke, 42, yang mengendalikan rangkaian video ‘8 Passengers’ yang kini dihapuskan dalam talian, ditangkap pada Ogos tahun lalu di negeri Utah, Amerika Syarikat apabila anak lelakinya yang berumur 12 tahun melarikan diri dari rumah wanita lain – Jodi Hildebrandt, 54 – untuk meminta makanan dan air kepada jiran.

Kanak-kanak itu telah diikat dengan pita pelekat dan mempunyai luka terbuka yang kelihatan akibat diikat dengan tali, kata rekod polis. Hildebrandt, yang bekerjasama dengan Franke dalam usaha perniagaan berasingan, diberi hukuman penjara yang sama empat kali antara satu hingga 15 tahun setiap satu. Kedua-duanya telah mengaku bersalah pada Disember atas tuduhan penderaan kanak-kanak teruk darjah kedua.

Meminta maaf kepada anak-anaknya berikutan hukumannya, Franke berkata bahawa beliau telah “percaya gelap adalah terang dan betul adalah salah. Saya akan buat apa sahaja di dunia ini untuk anda. Saya mengambil daripada anda semua yang lembut, selamat dan baik.”

Dalam kenyataannya sendiri, Hildebrandt berkata bahawa beliau berharap kanak-kanak dapat “pulih secara fizikal dan emosi.”

Semasa perbicaraan tahun lalu, pembela pendakwaan Eric Clarke memberitahu mahkamah bahawa dua daripada anak-anak Franke telah dipaksa untuk hidup dalam keadaan “seperti kem tumpuan” dan “secara kerap dinafikan makanan, air, katil untuk tidur, dan hampir semua bentuk hiburan.”

Franke menubuhkan saluran YouTube ‘8 Passengers’ pada tahun 2015 dan menjelang musim panas tahun lalu, ia telah mengumpulkan 2.3 juta pelanggan – kebanyakan daripada mereka ditarik oleh video kehidupan keluarga suburban Franke.

Walau bagaimanapun, beberapa penonton menjadi bimbang pada tahun 2020 apabila salah seorang anak lelakinya berkata dalam satu video bahawa beliau telah tidur di atas kantong kacang selama tujuh bulan. Video lain menggariskan Franke menahan makanan daripada kanak-kanaknya dan “membatalkan” Krismas sebagai hukuman.

Saluran YouTube ‘8 Passengers’ telah dipadamkan pada tahun 2022 – tahun yang sama Franke berpisah daripada suaminya, Kevin.

Sebagai sebahagian daripada persetujuan aduan, Hildebrandt – yang bekerjasama dengan Franke dalam siri video ‘pembimbing hidup’ – mengakui bahawa beliau sedar tentang penderaan kanak-kanak itu, dan bahawa beliau telah memaksa salah seorang anak Franke untuk “melompat ke dalam kaktus berulang kali.”

Beliau menambah bahawa Franke telah memberitahu kanak-kanaknya bahawa mereka adalah “jahat dan dihuni” dan perlu “menyesal.”

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh peguamnya sebelum perbicaraan tahun lalu, Kevin Franke meminta hukuman maksimum dikenakan ke atas bekas rakannya atas penderaan “mengerikan dan kejam” terhadap anak-anaknya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.