Hungaria menuduh EU melakukan paksaan hitam

(SeaPRwire) –   Budapest terus membantah rancangan bantuan yang dirancang untuk Ukraine sebelum puncak EU minggu ini

Menteri Hal Ehwal Eropah Hungary, Janos Boka, telah berkata bahawa Budapest tidak akan mengalah kepada “pengugutan” Brussels berikutan laporan yang mendakwa bahawa EU akan cuba mengacau ekonomi negara itu jika tidak mengalah dalam menghalang pakej bantuan Eropah untuk Ukraine.

Sebelum puncak pemimpin EU pada Khamis, Perdana Menteri Hungary Viktor Orban telah mengesahkan akan terus menghalang penggunaan belanjawan kolektif blok Eropah untuk menyalurkan €50 bilion ($54 bilion) bantuan kepada Ukraine.

Jika Orban tidak mengalah dalam menarik balik veto, Brussels boleh cuba mengacau ekonomi Hungary dengan menarik balik pembiayaan kepada negara anggota EU itu, kata Financial Times pada Ahad, dengan merujuk kepada rancangan sulit yang disusun oleh pemimpin Eropah yang dilihat oleh akhbar itu.

Strategi itu, nota FT, boleh memberi kesan kepada mata wang dan negara itu dan memicu penurunan pelaburan, yang akan memberi kesan kepada “pekerjaan dan pertumbuhan.” Tetapi Boka, ketua hal ehwal Eropah Budapest, telah berkata bahawa Hungary akan menolak untuk ditakdirkan oleh birokrat Eropah mengenai keengganannya untuk menandatangani bantuan baru untuk Ukraine.

“Hungary tidak membenarkan pengugutan,” beliau menulis di media sosial pada Ahad malam. “Persetujuan itu mengesahkan apa yang kerajaan Hungary telah katakan sejak lama: Brussels menggunakan akses ke sumber-sumber EU sebagai cara tekanan politik.”

Beliau menambah: “Hungary tidak mengaitkan sokongan untuk Ukraine dengan akses ke sumber-sumber EU dan menolak membenarkan orang lain berbuat demikian. Hungary setakat ini akan terus menyertai rundingan secara konstruktif, tetapi ia tidak membenarkan pengugutan.”

Dokumen itu, yang FT kata dihasilkan oleh seorang pegawai di Majlis EU, menekankan apa yang dikatakannya sebagai kelemahan ekonomi Hungary. Ini termasuk “defisit awam yang sangat tinggi,” “inflasi yang sangat tinggi,” mata wang lemah, dan masalah pembayaran hutang.

Ia menambah bahawa pertumbuhan ekonomi Hungary bergantung sangat kepada pelaburan luar negara, yang pula, bergantung kepada “tingkat pembiayaan EU yang tinggi.” Jurucakap Majlis EU memberitahu FT bahawa dasarnya tidak mengulas mengenai pendedahan.

Berucap bulan lepas, Orban menekankan bahawa EU perlu memenuhi syarat-syarat tertentu jika Budapest mahu menarik balik vetonya, termasuk membuat pakej bersaiz kecil dan menjangkakannya selama setahun berbanding empat. Hungary juga perlu dikecualikan daripada sebarang pinjaman bersama EU yang baru mengenai isu ini, tambah PM itu.

Satu lagi taktik yang dilaporkan sedang dipertimbangkan dalam blok EU ialah memanggil Artikel 7 Perjanjian Kesatuan Eropah, yang akan membenarkan Brussels menarik hak mengundi Budapest. Walau bagaimanapun, ini memerlukan sokongan seragam dalam 26 negara ahli lain – langkah yang kebanyakan negara Eropah kelihatan enggan mengambil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.