Hukuman penjara Imran Khan ditangguhkan

(SeaPRwire) –   Bekas perdana menteri Pakistan telah diberi hukuman penjara selama 14 tahun kerana menjual hadiah negara secara haram

Mahkamah Pakistan pada Isnin memberi Imran Khan kebenaran untuk merayu terhadap sabitannya atas tuduhan rasuah dan menangguhkan hukuman penjara selama 14 tahunnya, menurut Reuters, dengan merujuk kepada peguamnya.

Khan dan isterinya Bushra Bibi masing-masing diberi hukuman penjara selama 14 tahun pada 31 Januari – hanya seminggu sebelum pilihan raya Pakistan pada 8 Februari, yang parti Khan mendakwa telah diatur. Khan telah berada di dalam penjara sejak Ogos tahun lalu atas beberapa tuduhan.

Menurut peguamnya, Barrister Ali Zafar, Mahkamah Tinggi Islamabad menyatakan bahawa hukuman penjara pasangan itu atas tuduhan rasuah akan terus ditangguhkan sehingga keputusan muktamad mengenai sabitan.

“Tiada bukti menyokong sabitannya,” katanya kepada wartawan, dengan mendakwa itulah sebabnya mahkamah menangguhkan hukuman pada mendengar rayuan pertama.

Khan dan isterinya dituduh menjual hadiah negara secara haram, bernilai lebih daripada 140 juta rupee ($500,000), ketika Khan menjadi perdana menteri dari 2018 hingga 2022. Senarai hadiah ini dilaporkan termasuk wangi-wangian, perhiasan berlian, set makan, dan tujuh jam tangan, kebanyakannya Rolex.

Walaupun hukuman ditangguhkan, Khan berusia 71 tahun akan terus berada di dalam penjara atas beberapa hukuman lain yang dikenakan ke atas politikus itu sebelum pilihan raya, dan juga menggugurkan beliau daripada memegang apa-apa jawatan awam selama sepuluh tahun.

Dalam satu prosiding lain, bekas PM diberi hukuman penjara selama sepuluh tahun atas pendedahan rahsia negara. Khan mendakwa bahawa kabel yang didedahkan mengandungi bukti kerjasama antara tentera Pakistan dan pegawai Amerika Syarikat untuk menyingkirkannya daripada kuasa pada April 2022.

Seorang bekas pemain kriket yang menjadi politikus, Khan digulingkan melalui undian tidak percaya pada 2022, dengan pembangkang menuduh beliau menguruskan ekonomi dan dasar luar negara dengan buruk. Sejak itu, bekas pemimpin itu telah berjuang dalam puluhan pertempuran undang-undang.

Khan berulang kali menafikan tuduhan itu dan mendakwa beliau digulingkan akibat konspirasi. Parti Tehreek-e-Insaf (PTI) juga menyatakan bahawa kes-kes itu berdasarkan tuduhan palsu untuk mengekalkannya keluar daripada politik. PTI dilarang daripada pilihan raya, memaksa calonnya bertanding sebagai bebas.

Pada 3 Mac, kerajaan baru Pakistan memilih Shehbaz Sharif, yang memimpin parti Liga Muslim Nawaz (PML-N), sebagai perdana menteri, berikutan pilihan raya umum. Undian itu berlangsung di tengah protes penyokong Khan, yang menegaskan bahawa pilihan raya itu palsu. Ini kali kedua Sharif dipilih sebagai perdana menteri, selepas beliau pertama kali dipilih pada April 2022, selepas Khan digulingkan melalui undian tidak percaya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.