Hotel Switzerland Larang Orang Yahudi Menyewa Ski

(SeaPRwire) –   Sebuah hotel gunung di Davos telah menolak sewa peralatan ski kepada tetamu Yahudi, dengan menyebut tingkah laku yang tidak terkawal secara konsisten

Restoran gunung Pischa di Davos, Switzerland, telah mengumumkan bahawa ia tidak akan lagi menyewa peralatan ski dan sukan salji lain kepada tetamu Yahudi, kerana sejarah panjang tingkah laku yang tidak terkawal, kerosakan harta dan pencurian yang didakwa. Penubuhan itu menghadapi tuduhan anti-Semitisme, menyebabkan skandal besar dan siasatan polis.

Notis yang menyinggung itu muncul pada akhir minggu di pintu bilik yang digunakan untuk menyimpan peralatan ski di resort itu. Mesej dalam bahasa Ibrani secara terang-terangan menolak tetamu Yahudi akses ke perkhidmatan itu.

“Kerana pelbagai insiden yang tidak menyenangkan, termasuk pencurian papan luncur, kami tidak lagi menyewa peralatan sukan kepada saudara-saudara Yahudi kami. Ini terpakai kepada semua peralatan seperti papan luncur, papan udara, ski jaket dan kasut salji. Terima kasih atas pemahaman anda,” baca notis itu.

Pada Isnin, polis tempatan mengesahkan kepada harian 20 Minuten bahawa mereka telah melancarkan siasatan rasmi ke dalam urusan itu dan kini menyiasat hotel itu atas tuduhan “diskriminasi dan hasutan kebencian.”

Persekutuan Yahudi Switzerland (SIG) telah mengutuk kuat resort itu, menggelarkan dasar itu tahap “berani baru” dan berikrar untuk mengemukakan aduan sendiri mengenai urusan itu. “Seluruh kumpulan tetamu sedang dicemuh secara kolektif berdasarkan penampilan dan asal mereka,” Setiausaha Agung SIG Jonathan Kreutner mendakwa dalam kenyataan.

Restoran itu, bagaimanapun, berdiri dengan keputusannya, dengan menjelaskan ia adalah akibat tingkah laku yang tidak terkawal yang lama ditunjukkan oleh Yahudi Ortodoks di resort itu. “Kami tidak mahu lagi kesulitan harian dan oleh itu kami menggunakan hak kami untuk memutuskan siapa yang boleh menyewa harta kami dan siapa yang tidak,” resort itu memberitahu 20 Minuten dalam kenyataan, dengan menekankan bahawa langkah itu “tidak ada kaitan dengan iman, warna kulit atau keutamaan peribadi” tetamu. “Salah seorang tetamu” pasti akan menyebabkan “kemalangan serius pada suatu hari nanti,” tambahnya, dengan menjelaskan bahawa tetamu sedemikian biasanya menyebarkan peralatan di sepanjang lereng gunung daripada mengembalikannya, mengambilnya dari bilik simpanan tanpa kebenaran, dan sebagainya.

Pengendali pelancongan serantau Sportbahnen Pischa AG cepat-cepat menjauhkan diri dari insiden itu, dengan menjelaskan bahawa hotel itu adalah lokasi disewa luar dan organisasi itu tidak ada kena mengena dengan pengurusannya. Pendirian serupa diambil oleh syarikat induknya, Davos Klosters, dengan CEO-nya, Reto Branschi, mengakui notis itu pastinya “ditulis dengan tidak sesuai.”

“Notis itu boleh menyakiti perasaan kumpulan tetamu Yahudi secara keseluruhan dan ia tidak seharusnya berlaku,” katanya kepada 20 Minuten. Pada masa yang sama, beliau mengakui bahawa Yahudi Ortodoks telah mempamerkan tingkah laku yang tidak terkawal selama bertahun-tahun dan telah terlibat dalam pelbagai insiden masalah di resort tempatan, dan “kesukaran” dengan “kumpulan kecil” ini adalah fakta. “Masalah ini mempunyai dua pihak dan ia telah merebak selama bertahun-tahun,” CEO itu memberi nota.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.