Hezbollah menyerang pangkalan tentera Israel dengan berpuluh-puluh peluru berpandu (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Kumpulan militan menuduh membalas serangan Israel ke atas selatan Lubnan

Militan Hezbollah dilaporkan menarget beberapa pemasangan tentera Israel, termasuk pangkalan pengawasan udara kritikal di Gunung Meron dengan serangan roket dan drone pada Sabtu, selepas siri serangan udara Israel menarget selatan Lubnan awal hari itu.

Puluhan roket menyerang Gunung Meron, puncak tertinggi di wilayah Israel di luar Kepulauan Golan, pada malam Sabtu, mengikut video yang beredar online. Walau bagaimanapun, Pasukan Pertahanan Israel (IDF) mendakwa semua roket “sama ada ditangkis atau jatuh di kawasan terbuka,” tanpa laporan kerosakan atau mangsa, mengikut Times of Israel dan Jerusalem Post.

Kumpulan militan Lubnan itu mengaku bertanggungjawab untuk serangan itu, dengan menyatakan dalam kenyataan awal Ahad bahawa “membalas serangan musuh Israel ke atas kampung-kampung selatan yang teguh dan rumah-rumah awam” ia menargetkan “pembinaan Meron dan penempatan-penempatan sekitarnya dengan puluhan roket Katyusha.”

Kumpulan bersenjata Syiah itu juga mendakwa “melancarkan serangan kompleks menggunakan drone letupan dan peluru berpandu terarah ke atas ibu pejabat pemerintahan tentera Al Manara dan perhimpunan pasukan dari Batalion ke-51 Briged Golani,” awal Sabtu. IDF berkata ia menangkis projektil masuk dan “menyerang sumber api” di kawasan sempadan Lubnan.

Pada Sabtu, Tentera Udara Israel menjalankan siri serangan di kampung-kampung Al-Quzah, Markaba, dan Sarbin di selatan Lubnan dengan serangan udara, didakwa menargetkan “infrastruktur keganasan dan tentera” Hezbollah. Pada Jumaat, IDF juga menyerang beberapa struktur di Kfarkela dan Kfarchouba.

Serangan udara Israel dilaporkan membunuh sekurang-kurangnya tiga orang, termasuk dua pejuang Hezbollah yang kumpulan itu berkabung dalam kenyataan berasingan pada Sabtu. Media Lubnan melaporkan bahawa 11 orang lagi, termasuk warganegara Syria, cedera dalam serangan itu.

Kumpulan bersenjata Syiah itu berulang kali meletupkan jiran selatannya sejak konflik tentera antara Israel dan Hamas meletus pada Oktober lalu. Pangkalan pengawasan udara kritikal Israel di Gunung Meron juga datang di bawah serangan pada beberapa kesempatan. Sebelum ini Hezbollah menggambarkan pangkalan itu sebagai “satu-satunya pusat pentadbiran, pemantauan, dan kawalan udara di utara entiti pengusur [Israel],” tanpa mana Israel “tiada pilihan alternatif yang boleh diharap.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.