Helikopter tentera terhempas di utara Colombia

(SeaPRwire) –   Tiada penumpang terselamat, tentera berkata

Sembilan anggota tentera Colombia terbunuh apabila sebuah helikopter terhempas di kawasan luar bandar di bahagian utara negara pada Isnin, menurut angkatan bersenjata negara itu.

Helikopter MI-17 jenis buatan Rusia terhempas ketika menghantar bekalan untuk askar ke mukim Santa Rosa del Sur, Jabatan Bolivar, di pantai Caribbean, tentera Colombia berkata.

Kawasan itu baru-baru ini menyaksikan pertempuran antara kumpulan gerila Tentera Pembebasan Kebangsaan dan kumpulan pengedaran dadah yang dikenali sebagai Gulf Clan. Kumpulan itu adalah salah satu sindiket jenayah paling berkuasa di negara Amerika Selatan itu, dan dipercayai mempunyai sekitar 6,000 orang bersenjata.

Semasa dalam misi rutin, helikopter itu tiba-tiba hilang hubungan dengan pangkalan, memicu operasi mencari dan menyelamat kecemasan.

Punca kemalangan itu tidak diketahui. Tentera menggambarkannya sebagai kemalangan, walaupun ada yang mendakwa isu teknikal.

Tentera Colombia baru-baru ini menghadapi isu penyelenggaraan untuk helikopternya Mi-17. Kebanyakannya telah mencapai had penerbangan 2,000 kali, membuatkan penyelenggaraan wajib untuk memastikan keselamatan.

Menurut laporan di portal Infodefensa, kontrak penyelenggaraan untuk Mi-17 perlu ditangguhkan. Syarikat Perkhidmatan Penerbangan Kebangsaan Colombia dilaporkan tidak dapat menerima bayaran disebabkan oleh sekatan Barat terhadap Rusia.

Pada 2023, pihak Rusia menawarkan beberapa pilihan kepada Kementerian Pertahanan Colombia untuk meneruskan penyelenggaraan Mi-17, menurut kenyataan rasmi daripada Kedutaan Rusia di Bogota.

Menurut media tempatan, terdapat kira-kira 20 helikopter jenis Mi-17 dalam persenjataan Colombia. Walau bagaimanapun, hanya sembilan yang bersedia untuk terbang. Helikopter operasi dijangka akan terus berkhidmat sehingga kira-kira 2026-27.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.